AgroKlub.rs

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Vinogradarstvo » 11 zlatnih medalja u Rivici

11 zlatnih medalja u Rivici

Dani vina

11 zlatnih medalja u Rivici

Datum: 07.03.2017. 16:15 |

Kategorija:

Vinogradarstvo

Više od 200 takmičara prijavilo se ove godine za 16. "Dane vina" u Rivici. Prvi put manifestacija je trajala tri dana, a dodeljeno je 11 zlatnih medalja. Apsolutni šampion je Vinarija "Zaptivač" iz Bačkog Jarka.

Više od 200 takmičara prijavilo se ove godine za 16. "Dane vina" u Rivici. Prvi put manifestacija je trajala tri dana, a pored proglašenja najboljih u proizvodnji vina, posetioci su uživali u prodajnim izložbama ručnih radova i starinskih kolača, a nije nedostajalo ni tradicionalne sremačke hrane.

Šampion iz Bačkog Jarka

Nije bilo lako odabrati najbolje u proizvodnji vina, pošto je konkurencija bila veoma jaka. Na kraju je ipak odlučeno da se dodeli 11 zlatnih medalja u kategorijama belih, crvenih i roze vina. Apsolutni šampion je Vinarija "Zaptivač" iz Bačkog Jarka, a najbolje rivičko vino imala je Vinarija "Odrovački" iz Rivice. Vinarija "Pastornjicki" iz Erdevika zaslužila je zlatnu medalju u kategoriji rozea. Goran Pastornjicki kaže je to rezultat predanog i konstantnog rada.

Goran Pastornjicki

"U ovom poslu pomažu mi roditelji,a nastavio sam dedinim stopama. Ja sam po struci tehnolog, tako da ću nastojati da u narednim godinama imam što kvalitetnija vina. Planiram i podizanje novog zasada vinove loze, tako da će vina iz naše vinarije sigurno biti", kaže Goran.

Trodnevna svetkovina

Tokom tri dana manifestacije, za vinare i vinogradare organizovana su tematska predavanje, za ljubitelje muzike tamburaši, za sladokusce slatke i slane đakonije. U zabavnom delu programa učestvovali su članovi KUD ''Borivoje Ćirić Ture'', tamburaški orkestar RT "Vojvodine" i proslavljena solistkinja, poznata upravo po sremačkim bećarcima, Anđelka Govedarević.

Nikola Puzić

Nikola Puzić član organizacionog odbora i član Zavičajnog društva "Fruškogorje" iz Rivice, nije krio svoje zadovoljstvo:

"Veoma smo zadovoljni. Više od 200 takičara ove godine je nešto što nas posebno čini zadovoljnim. Veliki broj posetilaca samo govori da nismo pogrešili što ove godine u čast vina svetkujemo tri dana", kaže Puzić.

Više od lokalnog događaja

Iriška opština je nadaleko poznata po dobrim i kvalitetnim vinima. Rivički "Dani vina" odavno su prerasli lokalni karakter. Razmišlja se i o organizovanju sajma vina, kaže predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović:

Stevan Kazimirović

"Imamo želju da Dani vina prerastu Sajam vina gde su svi kao i sada dobro došli. Lokalan samouprava, Turistička organizacija opštine Irig, kao i Agencija za ruralni razvoj pomoći će u organizovanju ovakvih manifestacija, koje u prvom redu doprinose razvoju sela, pa tako i opštine".

Foto: Zlatko Markovinović

Broj pregleda članka: 698; Uspešnost članka: 46.9

Tagovi: Hrana, Vino, Vinarija, , Dani vina, Piće, Irig, Rivica, Srem, Opština, Specijaliteti, Fruškogorje, Predanja

Ključne reči članka: 11, zlatnih, medalja, u, rivici, opštine, goran, vinarija, godine


Zlatko Markovinović

Svi tekstovi autora

Autor Zlatko Markovinović

Glavni i odgovorni urednik Regionalnog radija Srem i autor i voditelj poljoprivredne emisije Oranica.


Slike 11 zlatnih medalja u Rivici