Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drevna vinarija
  • 17.10.2021. 18:00
  • Izrael, Tel Aviv

Arheolozi otkrili vinariju veličine fudbalskog igrališta staru 1.500 godina

Reč je o vinariji veličine fudbalskog igrališta i velikog kapaciteta u odnosu na tadašnju proizvodnju te predstavlja najveću otkrivenu iz Vizantskog doba. Ko je sve tada i zašto pio vino?

Foto: Youtube/Print Screen
  • 1.357
  • 226
  • 0

Veliki drevni kompleks za proizvodnju vina, star oko 1.500 godina otkrili su izraelski arheolozi. U poslednje dve godine, koliko je trajalo iskopavanje, pronađene su prese za grožđe, skladišta, peći za proizvodnju posuda, specifične, izdužene amfore u kojima se nekada čuvalo ovo piće kao i drugi predmeti. 

Reč je o vinariji veličine fudbalskog igrališta i velikog kapaciteta u odnosu na tadašnju proizvodnju te predstavlja najveću otkrivenu iz Vizantskog doba. Procenjuje se da je mogla da proizvede dva miliona litara godišnje.

Iskopine se nalaze u gradu Javne, 30-ak kilometara južno od Tel Aviva. Kamene strukture koje su iskopali su tako dobro očuvane da je još uvek lako zamisliti kako je izgledala vinarija, kažu arheolozi.

Kakvog je ukusa bilo vino?

Džon Selihman koji je rukovodio iskopavanjem, u videu koji je na You Tube-u objavila Izraelska uprava za antikvitete, kazao je da su vina "Gaza" i "Ashkelon", koja su se tamo proizvodila, bila poznata i prestižna te da su se izvozila širom regije. I imena su dobila po tamošnjim izvoznim lukama.

U ovome se nekada čuvalo vino

"Reč je o laganim belim vinima koja su kupovale i zemlje oko Sredozemnog mora, uključujući Egipat, Tursku, Grčku pa čak i južnu Italiju", napomenuo je.

Vino je u to doba bilo piće koje se posluživalo i deci i odraslima.

"Nije služilo samo za uživanje i izvoz nego se moglo piti bez zabrinutosti o zdravlju. Voda je tada često bila zagađena zbog čega nije bila primerena za piće", pojasnio je. Međutim, kaže da je nemoguće saznati da li je ovo drevno piće imalo sličan ukus kao danas.

U planu je napraviti kompleks koji će biti otvoren za turiste nakon završetka radova na njegovom očuvanju.

Više pogledaje u videu:


Tagovi

Izrael Arheolozi Drevna vinarija Vino Iskopine Amfore Javne Džon Selihman Belo vino Gaza Ashkelon


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prema podacima iz eAgrara, svaki sedmi poljoprivrednik potpada u kategoriju “mladih”. Da raste broj onih koji žive od poljoprivrede u Srbiji, a imaju ispod 40 godina, potvrdila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Prema njenim reč... Više [+]