Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bečki vinogradi
  • 12.10.2019. 09:00
  • Beč, Austrija

Beč okružen vinogradima - ima jedan i u samom centru grada

Na trgu Švarcenbergplac, ispred Palate nadvojvode Ludviga Viktora najmanji bečki vinograd tamo raste već 150 godina.

Foto: MA 49/Lammerhuber
  • 331
  • 24
  • 0

Beč je jedina metropola u svetu koja u okviru grada poseduje ekonomski značajane vinograde koji se prostiru na preko 700 hektara površine. Ta se vinogradarska područja ne nalaze samo u okolnim gradskim četvrtima kao što je Debling (Döbling), Otakring (Ottakring) i Floridsdorf, nego i u samom centru grada Beča. 

Naime, na trgu Švarcenbergplac (Schwarzenbergplatz), ispred Palate nadvojvode Ludviga Viktora najmanji bečki vinograd tamo raste već 150 godina

Vinogradi kao prostor za odmor

Tamo se preko 20 godina tradicionalno odvija berba grožđa u kojoj je pre nekoliko dana učestvovao i bečki gradonačelnik Mihael Ludvig (Michael Ludwig). 

"Vino je neposredno povezano s načinom života u našem gradu i istovremeno predstavlja važan privredni faktor", tom je prilikom rekao je Ludvig napomenuvši da u Beču postoje strogo zaštićene vinogradarske površine, što doprinosi visokom kvalitetu života u gradu. Takav deo važan je prostor za odmor iz kojeg se dobijaju razne izvrsne vinske sorte.

Primer je vinarija "Mayer am Pfarrplatz" koja obrađuje taj, poslednji vinograd u centru Beča te proizvede oko 50 do 60 boca mešanog vina koje će i ove godine ponovo biti prodato u dobrotvorne svrhe.

Svake godine proizvedu oko 20.000 hektolitara vina

U Beču postoji više od 180 vinarija koje svake godine proizvedu oko 20.000 hektolitara vina, navodi EurocommPR. Pritom oko 80% vinogradarskih površina otpada na uzgoj za proizvodnju belih, a oko 20% na uzgoj crnih vinskih sorti. Najčešće se proizvode veltlinac zeleni, rajnski rizling, pinot beli, šardone (chardonnay) i graševina. 

Osim tradicionalnih vinskih konoba (Heuriger) u vinsku kulturu grada spada i zaštićena mešana vinska sorti "Wiener Gemischter Satz". Ovo vino proizvodi i vinarija "Cobenzl", jedna od najpoznatijih bečkih vinarija kojom više od 100 godina upravlja grad Beč, a koja je nedavno odlikovana sertifikatom održivosti.


Tagovi

Bečki vinogradi Najmanji vinograd Mihael Ludvig Švarcenbergplac


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u