Još pre 15 godina, Mario Benišek i Mirko Veselinović udružili su rad i znanje u zadrugu. Ove dve porodice sada imaju čime da se pohvale u proizvodnji vina i rakija.
Mario Benišek i Mirko Veselinović već 15 godina su vlasnici zadruge Benišek - Veselinović u rodnim Sremskim Karlovacima. U njoj su udružili rad i znanje svoje dve porodice u proizvodnji vina i rakija. Danas imaju 4 ha vinograda i pola hektara sopstvenih zasada voća, dok ga i dodatno kupuju od poljoprivrednika iz svog kraja.
"Devedesetih i početkom 2000. godina uvideli smo da nema kvalitetne rakije na tržištu, a Srbija je poznata po rakiji. Svi su nudili domaću rakiju, koja to nije. Sva sreća, država je uvela oštriju kontrolu, a mi smo krenuli na vreme, pa smo došli do toga da se nadamo da ćemo u budućnosti i proširiti proizvodnju", rekao je Mirko Veselinović.
Uz poznate kupce, prodaju i direktno restoranima u Novom Sadu i Beogradu. Goste turističke ture, a sajmove koriste kako bi promovisali svoj široki asortiman.
Ova dva prijatelja se danas isključivo bave proizvodnjom vina i rakije. Podršku i sirovinu imaju od stalnih kooperanata od kojih otkupljuju voće, jer se sve više mladih u ovom kraju okreće ka voćarstvu i vinogradarstvu.
"Mi smo mali proizvođači, proizvodimo od 6.000 do 7.000 litara rakije godišnje, što najčešće zavisi od godine. Uz to bude i oko 15.000 litara vina, a ove godine se nadamo povećanju", kaže Veselinović.
Svoj, relativno mlad, vinograd podigli su 2008. godine, a u njemu su kaberne sovinjon, pino griđo, burgundac i sovinjon blan. Otkupljuju i sav rod italijanskog rizlinga, sa vinograda koji se nalazi do njihovog.
Porodica Benišek je bila poznata po bermetu, a kada su se udružili sa Veselinovićima, postali su poznati i po drugim proizvodima. Njihovi kupci posebno ističu rakiju od kruške kaluđerke, koja je svojevrsni raritet.
"Rakija dominira, jer je specifična. Kaluđerka je stara sorta, koje nema mnogo u voćnjacima. To je neprskano voće, a od njega proizvodimo piće koje na takmičenjima redovno osvaja zlatne i srebrne medalje", ističe Veselinović.
Na Poljoprivrednom sajmu smo probali i njihov vinjak, koji je pet godina odležao u drvenim bačvama. Boraveći na njihovom štandu, moglo se videti da su posetioci posebno zinteresovani i za orahovac njihove proizvodnje.
Tagovi
Autorka