Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branje grožđa
  • 01.09.2022. 15:00

Berba grožđa 2022. obavlja se tri nedelje ranije, negde i noću

U Španiji, Francuskoj, Italiji grožđe je spremno za berbu, a dnevne temperature su i dalje visoke.

Foto: Depositphotos/benjaminet
  • 510
  • 48
  • 1

Berba grožđa u nekim delovima Španije je već počela, i to tri nedelje ranije od uobičajene. Grožđe je zrelo, nema se šta čekati, a dnevne temperature i dalje su visoke, neizdržive do te mere da su vinogradari odlučili da ovaj posao obavljaju - noću. 

Tri nedelje ranija berba

U vinogradima vinarije Andres Morate koja je smeštena u blizini Madrida, u samom srcu Španije, radnici beru grozdove sa čeonim lampama, poput rudara.

Na ovu su odluku vinogradare primorale previsoke letnje temperature i suša, piše Reuters.

Tamo, inače, sa tim poslom započinju sredinom septembra, ali ove su ga godine započeli već 24. avgusta. Vlasnik kaže kako se rokovi već godinama pomiču. 

Vruće i sušno leto primoralo i francuske vinogradare na raniju berbu. Ona je takođe, umesto u septembru započela već ovoga meseca, posebno sorti od kojih se proizvodi šampanjac. 

Neizvesno je koliki će biti prinosi ove godine (Foto: Depositphotos/Miljan)

Dolazi do prezrevanja

Jer, važno je grožđe ubrati pre nego što postane prezrelo i sa previše šećera.

"Mislim da smo na prekretnici", izjavio je za rte.ie Čarls Filipont, upravnik porodične vinarije koja proizvodi nekoliko stotina hiljada boca vina godišnje.

"Do sada je globalno zagrevanje pomagalo jer smo mogli da beremo u dobrim vremenskim uslovima bez kiše ili hladnoće, sa dobrom zrelošću i malo truleži", komentarisao je prisetivši se prošle godine kada su prvo mraz, a onda plesan opustošili vinograde. 

Ipak, pri ovakvim vremenskim uslovima, dolazi do prezrevanja. To će primorati vinogradare i vinare na drugačije pristupe, od ranije berbe, preko načina proizvodnje vina ili pak uzgoja novih sorti.

Nezapamćena suša u Italiji 

U Italiji pak nemaju tako dobre prognoze. WineNews piše da bi u pokrajini Breša, na severu zemlje zbog suše moglo doći do pada prinosa između 10 i 20 odsto. Ovogodišnju berbu zbog nezapamćenih kako dnevnih tako i noćnih temperatura kao i ekstremne suše koja tamo traje od februara, već sada nazivaju jedinstvenom. 

U drugim delovima zemlje nije tako dramatično, ali u mnogim je zasadima branje grožđa već započelo. 


Tagovi

Berba grožđa Rana berba Francuska Berba noću


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Drveni kolski točak posle završenog radnog veka završio u Likovnoj radionici Narodnog univerziteta u Vranju.