• Proizvodnja vina
  • 29.09.2015. 16:30

Bolja sezona od prošlogodišnje!

Lanjski prinosi grožđa u Srbiji su bili za čak oko 70 odsto manji u odnosu na prosek.

Foto: depositphotos.com/temis
  • 72
  • 3
  • 0

Prošla godina je za proizvodnju grožđa i vina u Srbiji bila izuzetno loša zbog nepovoljnih vremenskih uslova i katastrofalnih poplava, a očekuje se da će ove sezone, proizvodnja vina biti duplo veća, izjavio je danas rukovodilac Grupe za vinarstvo i vinogradarstvo Ministarstva poljoprivrede Darko Jakšić.

Prema njegovim rečima, prošle godine je u Srbiji proizvedeno 0,3 miliona hektolitara vina. "Ove godine očekujemo duplo veću proizvodnju", kazao je Jakšić novinarima na predstavljanju Vinskog atlasa.

Lanjski prinosi grožđa u Srbiji su bili za čak oko 70 odsto manji u odnosu na prosek, kvalitet je zavisio od lokacije i sorte, ali nije bio uobičajen. Vinske sorte grožda u Srbiji se gaje na 17.483 hektara, što čini oko 75,7 odsto ukupnih površina pod vinogradima.

Sorte čije je grožđe namenjeno potrošnji u svežem stanju gaje se na ukupno 4.667 hektara, odnosno na 24,3 odsto ukupnih površina pod vinogradima. Proizvodnjom grožđa se bavi 80.341 poljoprivredno gazdinstvo, 12,7 odsto od ukupnog broja gazdinstava u Republici Srbiji.

Foto: depositphotos.com/temis1964


Izvori

Tanjug


Tagovi

Vinogradarstvo Proizvodnja grožđa Proizvodnja vina Grupa za vinarstvo i vinogradarstvo Darko Jakšić