Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umesto pesticida
  • 20.01.2023. 07:30

Branioci vinograda: Zbog dugog vrata indijske patke trkačice hvataju štetočine i među lišćem

Ujutro ih puštaju u zasad vinove loze gde ih predvodi patka vođa. Tu provedu celi dan hraneći se, a tek uveče se vraćaju u nastambe gde dodatno jedu namensku hranu.

Foto: Facebook/Royal Family
  • 370
  • 100
  • 0

Oko 500 indijskih patki trkačica patroliraju u vinogradima vinarije "Vergenoegd Löw" u Južnoj Africi. One imaju veoma važnu ulogu, jer obavljaju prirodnu kontrolu štetočina.

Jata belih, crnih i smeđih pataka love puževe i bube prolazeći između redova vinove loze i tako pomažu vinogradarima da se drže dalje od pesticida i sintetičkih đubriva, piše Reuters

"Zovemo ih braniocima vinograda", rekao je voditelj imanja Korius Viser.

Ove su ptice u središtu regenerativnih poljoprivrednih praksi vinarije. Dakle, indijske trkačice zbog uspravnog držanja tela mogu hvatati insekte i puževe među lišćem, a ne samo sa površine zemlje. 

One imaju rutinu. Ujutro ih puštaju u zasad vinove loze gde ih predvodi patka vođa. Tu provedu celi dan hraneći se, a tek uveče se vraćaju u nastambe gde dodatno jedu namensku hranu.

Indijske patke trkačice višestruko su korisne

Takođe, njihov, ali i stajnjak drugih životinja bogat je nutrijentima te osigurava da vinograd funkcioniše što je više moguće održivo.


Tagovi

Patke Patke trkačice Indijske patke Vinograd Zaštita vinograda Prirodni način Umesto pesticida


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.