Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grožđe
  • 27.09.2021. 16:00
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Dobar kvalitet grožđa u Pomoravlju - visoke temperature povećale procenat šećera

Kako ocenjuju stručnjaci za vinogradarstvo, kvalitet grožđa ove godine u Pomoravlju je veoma dobar, a ovih dana počela je berba.

Foto: Jelena Lukić
  • 134
  • 28
  • 0

U Pomoravskom okrugu je oko 3.500 hektara pod vinovom lozom. Ovaj rejon "Tri Morave" je odličan za uzgoj kvalitetnog grožđa što je nužan preduslov za kvalitetno vrhunsko vino. Kako ocenjuju stručnjaci za vinogradarstvo, kvalitet bobica ove godine je veoma dobar, a ovih dana počela je i berba.

Visok procenat šećera

Već je krenula berba ranih sorti kao što su bele sorte i to uglavnom u Levču. Najčešće rane sorte su šardone, sovinjon beli, burgundac, game bojadiser kod kojih je procenat šećera u širi više od 20 odsto. Šećera ima zbog visokih temperatura i lepih dana tokom leta, a pošto je takvo vreme bilo i u septembru, kvalitetne će verovatno biti i kasne sorte.

Stručnjak za vinogradarstvo i voćarstvo Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Jagodini Igor Andrejić ističe da je važno da u narednih mesec dana, koliko će otprilike trajati berba, bude lepo vreme, da nema obilnih padavina koje bi zaustavile berbu ili dovele do truleži ili pucanja pokožice zrna.

Andrejić naglašava da bi bilo dobro da u narednom periodu nema obilnih padavina

"Momenat berbe, u manjim vinarijama, treba birati na osnovu iskustva. Vinogradari već znaju otprilike kad stiže grožđe, organoleptički probaju, vide boju grozdova i na osnovu toga određuju vreme berbe", rekao je Andrejić. 

U većim vinarijama se to malo drugačije radi.

"U gazdinstvima gde postoje ljudi sa stručnijim znanjem o vinovoj lozi imaju refraktometre, uređaje koji u samom zasadu mogu da pokažu koliko ima šećera u grožđu i na osnovu tog sadržaja odlučuje se da li je vreme za berbu ili treba sačekati još neki dan. Istakao bih i da šećer nije jedini faktor koji utiče na to da li je grožđe spremno za kvalitetno vino, već treba meriti i sadržaj kiselina i tanina."

Vinovoj lozi suša odgovarala

Ova godina je, kada je reč o vremenskim prilikama, bila dobra za vinogradare.

"U Pomoravlju nije padao grad kao što je to bio slučaj u drugim delovima Srbije. Bilo ga je jedino u paraćinskoj opštini, ali tamo nema mnogo većih zasada. Što se tiče suše tokom leta, vinova loza je biljka koja ne traži puno vlage pa joj je ta suša odgovarala", istakao je Andrejić. 

Razvijeno vinogradarstvo još s kraja XIX veka

Od ukupnih površina pod vinogradima u Pomoravskom okrugu dve trećine je u Levču. Taj kraj ima odlične klimatske uslove za uzgoj vinove loze. Velike zasade tamo imaju manastiri, nekoliko vinarija, ali ima i dosta gazdinstava koji imaju po hektar ili dva pod vinom lozom, ali nemaju svoju preradu. 

"Pomoravlje ima pet, šest vrhunskih vinarija koje imaju moderne zasade vinove loze i svu neophodnu opremu za kvalitetnu preradu."

Od ukupnih površina pod vinogradima u Pomoravskom okrugu dve trećine je u Levču

U Pomoravlju se, kaže naš sagovornik, sorte mogu podeliti u dve grupe. I to francuske - širaz, kaberne, šardone i merlo, i domaće sorte - prokupac i tamjanika koje poslednjih godina doživljavaju pravu renesansu. Mnogi ozbiljni vinogradari odlučuju se da isključivo njih gaje u svojimzasadim s obzirom na to da ljubitelji vina sve više traže autohtone sorte. 

U ovom kraju nekada je bilo poznato vino Jagodinska ružica koje je proizvodio Navip. Ovo stono suvo vino je 1998. godine upisano u Registar geografskih oznaka porekla. Vinogradarstvo u Jagodini datira još iz 1897. godine kada su proizvođači iz ovog grada podigli zadružni jagodinski rasadnik, jedan od sedam u tadašnjoj Srbiji.


Tagovi

Berba grožđa Pomoravlje Igor Andrejić Šira Vino


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić