Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaće sorte vinove loze
  • 10.05.2018. 14:15

Dokle više taj šardone?

Došli smo do toga da se naše sorte, bačka i panonija, više šire u Mađarskoj, nego u Srbiji. U postupku priznavanja u Mađarskoj je pet kandidata, gde je jedan od roditelja naša sorta petra.

Foto: Pixabay / thewinemix0
  • 1.568
  • 127
  • 0

Pogledajte fotografiju ispod. Snimljena je 2010. godine. U izuzetno kišnoj godini uz redovne mere zaštite šardone je (levo) u potpunosti ostao bez prinosa, dok je novostvorena sorta Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo, panonija, dala redovan rod. I jedna i druga sorta su, inače, redovno štićene protiv gljivičnih oboljenja. Benefiti su očigledni. Sačuvan rod, u redovnim godinama smanjena upotreba pesticida, pa samim tim i troškova i na kraju mogućnost proizvodnje eko-vina.

Ovaj slajd je pokazan u okviru predavanja profesora emeritusa dr Petra Cindrića u rektoratu Univerziteta u Novom Sadu povodom dana Univerziteta u Pečuju. Inače, vinogradarski stručnjaci naša dva univerziteta na stvaranju novih sorti sarađuju već 50 godina.

Šardone i panonija
Novostvorena sorta Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo, panonija, dala redovan rod

Naše novostvorene sorte više se sade u Mađarskoj nego u Srbiji

Profesor Cindrić sa žaljenjem konstatuje da se naši vinogradari nedovoljno odlučuju da nove zasade podignu našim novostvorenim sortama: "Tradicionalizam je jak u vinogradarstvu, pa se nove sorte jako teško primaju. To je naročito prisutno kod nas. Recimo, naše nove sorte bačka i panonija se više šire u Mađarskoj nego ovde. Bačka je stvorena za našu Bačku, zato smo joj i dali to ime. Otporna je na mrazeve, otporna je na bolesti, veoma velike rodnosti. Proizvođači se nisu odvojili od šardonea i kabernea i misle da je to jedino nešto što vredi. Pre 30 godina gotovo da se zasadi pod tim sortama nisu ni podizali. A poslednjih 20 godina gotovo da se zasadi podižu samo tim sortama. Te dečije bolesti treba preboleti".

Inače, u svetu je jak pokret protiv "šardonizacije" nazvan ABC (Anything but Chardonnay). U poslednjim decenijama 20. veka zbog masovne proizvodnje, šardone je globalno postao sinonim za belo vino. Međutim, armija ljubitelja vina krenula je u otkrivanje novih sorti za bela vina. Bilo bi dobro da i naši konzumenti otkriju domaće "džokere": silu, petru, neoplantu, panoniju, moravu i druge.

Ne zaboravimo kosmopolitu

Saradnja Novog Sada i Pečuja iznedrila je sortu kosmopolita. Rad na njenom stvaranju započet je u Mađarskoj na bazi sorte čersegi fisereš. Priznata je 2001. godine. Ima okrugle bobice ružičaste boje, sa debelom pokožicom, finog muskatnog ukusa. Sazreva rano, sredinom avgusta. Mora se na vreme obrati, inače gubi kiseline. Nakuplja veliku količinu šećera. Značajno je i to što je veoma otporna na mrazeve, na sivu plesan, a srednje otporna na plamenjaču i pepelnicu pa je pogodna za integralnu proizvodnju grođa i vina. Daje kvalitetno vino sa veoma finom muskatnom aromom.

Cindrić
 Cindrić: Bačka je stvorena za našu Bačku, zato smo joj i dali to ime.

Nekoliko kandidata za nove sorte

Selekcionerski rad naših i stručnjaka iz Mađarske se nastavlja. Trenutno ima nekoliko kandidata za nove sorte. Zbog izuzetne naslovne osnove, našu sortu petru, koja je nastala iz ukrštanja kunbarata i traminca, Mađari ponovu ukrštaju tragajući za još kvalitetnijom sortom. A pred tamošnjom komisijom za priznavanje sorti je pet kandidata, kod kojih je jedan od roditelja naša petra.


Tagovi

Petra Panonija Šardone Bačka Kosmopolita Belo vino Anything but Chardonnay Petar Cindrić Novi Sad Pečuj


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]