Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz u vinogradu
  • 14.02.2018. 16:15

Električnim žicama protiv kasnog mraza u vinogradu?

Klimatske promene uzrokuju velike štete poljoprivrednicima. Protiv njih se ne možemo boriti, ali im se možemo prilagoditi.

  • 983
  • 92
  • 0

Unazad nekoliko godina svako godišnje doba pokazatelj je sve većih i jačih klimatskih promena. Prošla godina je po tom pitanju bila burna. Mraz, grad, suša potukli su prinose. Ni ova nije puno bolje počela. Previsoke temperature ne pružaju veliku nadu da će ova godina biti "normalna". 

Jedino što poljoprivredni proizvođači mogu da urade jeste da se prilagode takvim promenama. Čini se kako se više ne možemo osloniti na uobičajene načine proizvodnje i zaštite.

Velik uticaj na vinske regione

Upravo su moguće mere protiv mraza u domaćoj proizvodnji vina nedavno bile tema sastanka vinogradara u Austriji. Na samom početku, Josef Ejtcinger (Eitzinger), šef Odeljenja za meteorologiju bečkog Univerziteta BOKU, govorio je o tome kako će klimatske promene u narednim decenijama imati velik uticaj na vinske regione, a onda i prihode. Zaključak je da će glavnu ulogu imati stanje zemljišta i osiguravanje dovoljne količine vode, piše bauernzeitung

Kao jedna od mera zaštite od mraza spominjano je dimljenje, koje ima smisla jedino u mirnim vedrim noćima. Novu meru, koja direktno podiže temperaturu, predstavili su Nemci Georg Merkle i njegov sin, a odnosi se na žičani sistem grejanja. Ugradnja ovakvog grejanja je relativno jednostavna, a temperatura se reguliše, te snižava moguće gubitke uzrokovane kasnim mrazevima. Sistem se trenutno primenjuje na redove dužine do 160 metara. U planu je i optimizacija koja će dodatno pojednostaviti upotrebu. 

Odgođeno pupljenje vinove loze

Osim ovih mera, spomenuli su i moguću meru koja je još uvijek u fazi istraživanja, a radi se usporavanju pupljenja vinove loze. Trenutno nema odobrenog proizvoda (ulja) za takvu upotrebu. 

Markus Mueler (Mueller) iz bavarskog Državnog zavoda za vinogradarstvo i hortikulturu već godinama se bavi istraživanjima i sprečavanjima uticaja kasnog mraza na vinograde. Naglasio je da je najvažnije ne obavljati nikakvu obradu zemljišta u vinogradu neposredno pre kasnog mraza. 

Foto: music4life / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Vinogradarstvo Vinova loza Georg Merkle Kasni mraz Zaštita od mraza Josef Eitzinger Klimatske promene Električne žice Vinograd


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.