Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Enološki postupci u EU
  • 08.12.2019. 13:30

Evropska komisija objavljuje usklađene enološke postupke odobrene u EU

Definisane su enološke prakse, istaknuti njihovi ciljevi, uslovi upotrebe i vrste vina na koja se primenjuju. Uključuju razne vrste fermentacije, tretmana, pasterizaciju ili načine zakišeljavanja ili otkišeljavanja vina.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 151
  • 15
  • 0

Nakon objave novih pravila za pojednostavljenje i objašnjenje prakse proizvodnje vina u EU u junu 2019., a prema tim istim pravilima, Evropska komisija objavila je detaljne datoteke Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) kod enoloških postupaka.

Ove datoteke predstavljene su na način koji je lakši za čitanje i razumevanje. To će proizvođačima vina omogućiti da brzo identifikuju odobrene prakse u EU kao i sve povezane zahteve.

Definisane su enološke prakse, istaknuti njihovi ciljevi, uslovi upotrebe i vrste vina na koja se primenjuju. Uključuju razne vrste fermentacije, tretmana, pasterizaciju ili načine zakišeljavanja ili otkišeljavanja vina.

Pojednostavljenje zahteva u proizvodnji vina

Nova pravila usvojena početkom ove godine bila su poslednji korak u usklađivanju zakonodavstva o vinu sa Lisabonskim ugovorom od strane Evropske komisije. To pojednostavljuje zahteve u proizvodnji vina, istovremeno povećavajući usklađenost sa jedne strane enoloških praksi EU, a sa druge strane, međunarodnog kodeksa enoloških praksi i međunarodnog enološkog kodeksa Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino.

Pre ovog zakonodavstva, ažurirana su pravila o sledećim elementima zakonodavstva o vinu EU za usklađivanje sa Lisabonskim ugovorom: prezentacija i etiketiranje vina, zatim odobrenja za sadnju vinove loze, provere da se izbegnu prevare u vinskom sektoru, registar vinograda i dokumenti koji trebaju biti propraćeni podacima uvoza i izvoza.


Tagovi

Vino Proizvodnja Enološki postupci


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]