AgroKlub.rs

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Vinogradarstvo » Francuska: Jeftina vina prodavali kao skupa

Francuska: Jeftina vina prodavali kao skupa

Vinska prevara

Francuska: Jeftina vina prodavali kao skupa

Datum: 12.08.2017. 10:00

Kategorija:

Vinogradarstvo

Jedna od najvećih francuskih vinskih kompanija "Raphaël Michel" optužena je za prevaru, odnosno da je jeftiniim vinom punila buteljke i prodavala ih kao skupa, zaštićena vina, "Côtes du Rhône" i "Châteauneuf-du-Pape".

Preko 40 miliona boca francuskog vina moglo bi biti lažno. Naime, jedna od najvećih francuskih vinskih kompanija "Raphaël Michel" optužena je za prevaru, odnosno da je jeftiniim vinom punila buteljke i prodavala ih kao skupa, zaštićena vina, "Côtes du Rhône" i "Châteauneuf-du-Pape".

Prodavali su ih po 20 funti po boci, a neke i za 100 funti, piše thesun.co.uk. Veruje se, navode, kako prevara traje od 2013. godine, a otkrivena je lane, nakon što su francuski carinski službenici primetili problem tokom rutinske kontrole.

Predsednik kompanije "Raphaël Michel", Gijom Rikvart (Guillaume Ryckwaert) uhapšen je u Francuskoj i sada se suočava sa optužbama za prevaru.

Strahuje se da je više od 100.000 litara vina na francuskom tržištu lažno označeno i da neki mogu biti u prodaji u Velikoj Britaniji. Naime, optužena kompanija lani je pijavila prihod od 70 miliona funti, a Velika Britanija je jedno od najvećih izvoznih tržišta kompanije.

Foto: Magryt / Bigstock

Broj pregleda članka: 589; Uspešnost članka: 49.45

Tagovi: Vinska prevara

Ključne reči članka: francuska, jeftina, vina, prodavali, kao, skupa, funti


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorka Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!