Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest vinara
  • 08.04.2016. 08:00

Francuski vinari oteli španske cisterne s vinom!

Nezadovoljni francuski vinari ispraznili su po auto-putu pet cisterni sa 70.000 litara španskog vina kao znak protesta zbog povećanja uvoza!

Foto: decanter.com
  • 1.123
  • 475
  • 0

Besni francuski vinari ispraznili su na auto-putu pet cisterni u kojima se nalazilo uvozno, špansko vino kao znak protesta, piše portal The drinks business.

Incident se dogodio 4. marta ove godine, 16 km od francusko-španske granice, kada je 150 vinara, iz južnog dela Francuske, zaustavilo nekoliko cisterni koje su ulazile u tu zemlju i prolilo vino na asfalt.

Prosuli 70.000 litara vina

Grupa vinara dočekala je kamione na granici, u gradiću Buluu, da bi pratili broj kamiona koji su ulazili iz Španije u Francusku. Oni su zatim, po auto-putu, prosuli pet rezervoara, sa ukupno 70.000 litara vina.

"U dva sata zaustavili smo pet kamiona. Ovo je vrlo opasan korak, katastrofa" , ističe Frederik Ruane, predstavnik vinara Aude.

Francuska najveći uvoznik španskih vina

Tenzije su porasle između vinara Francuske i Španije, ali i Italije, zbog prevelikog uvoza vina u Francusku. Ovaj incident desio se nakon mnogih potvrda da je Francuska najveći uvoznik španskih vina. U 2014. godini uvezli su čak 580 miliona litara, što predstavlja povećanje od 40 % u odnosu na 2013. godinu. S druge strane Španija je najveći svetski proizvođač vina. Ta zemlja je, 2014. godine, proizvela 51 milion hektolitara vina, nadmašivši tako Francusku i Italiju zajedno.

Žele jednake zakone za sve

Ruane tvrdi da je 2015. godine, 28.000 kamiona sa vinom ušlo iz Španije u Francusku, a to je glavni razlog prodaje po nižoj ceni. Demonstranti se, takođe, žale da poreklo vina, uvezenog u cisternama, nije potvrđeno, te da španska vina nisu proizvedena prema EU regulativama.

"Da francuski vinari proizvode vina koristeći španske regulative, ona ne bi mogla da se prodaju", kaže Ruane i dodaje: "Želimo da Evropa počne da deluje i da za sve važe isti zakoni!"

Francuska policija je izjavila da zbog ovog događaja neće biti skorih hapšenja, ali da će incident biti istražen.

Foto: decanter.com


Tagovi

Uvoz Vino Francuska Vinari Španija Protest


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)