Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za vino
  • 31.10.2020. 07:30

Globalna proizvodnja vina i dalje u padu - kakve su prognoze za 2020?

Prema početnim procenama Međunarodne organizacije za vino i vinogradarstvo, očekuje se da će svetska proizvodnja vina u ovoj godini biti između 253,9 i 262,2 miliona hektolitara.

Foto: Depositphotos/stokkete
  • 129
  • 141
  • 0

Globalna proizvodnja vina ostaće ispod petogodišnjeg proseka i ove godine. Umanjena je malim količinama iz Južne Amerike i ograničenjima u državama Evropske unije nakon što je kriza zbog virusa korona smanjila prodaju, saopštila je Međunarodna organizacija za vino i vinogradarstvo (OIV).

U početnim procenama za 2020. godinu, ovogodišnja svetska proizvodnja ograničena je na količinu između 253,9  i 262,2 sa prosečnom prognozom na 258 miliona hektolitara.

Manje vina zbog pandemije

Bila je to druga uzastopna godina da je globalna proizvodnja ovog pića ostala ispod proseka nakon što je porasla na gotovo rekordan maksimum u 2018. godini, saopštila je ova organizacija sa sedištem u Parizu.

Proizvodnja vina u 2019. je pala: Tko su najveći proizvođači, a tko potrošači?

Treba podsetiti da je 2019. pala na 260 miliona hektolitara , što je bilo smanjenje od 35, odnosno 11,5 odsto manje u poređenju sa rekordnom 2018. godinom.

"Ovo se ne mora nužno smatrati lošom vešću za vinski sektor, s obzirom na trenutni kontekst gde geopolitičke napetosti, klimatske promene i pandemija Covid-19 generišu visok stupanj nestabilnosti i nesigurnosti na globalnom tržištu", tvrde iz OIV-a.

Vinogradari u EU su imali koristi od dobrih vremenskih uslova, ali proizvodnja je i dalje niža od proseka, jer su je vinari i vlade organičavali, kako bi ujedno smanjili negativan uticaj pandemije. Na primer, u Francuskoj su proizvođači šampanjca dogovorili redukovanje berbe grožđa za 20 odsto jer pokušavaju da se oporave od kolapsa prodaje izazvanog korona krizom.

EU će proizvesti 159 miliona hektolitara?

OIV očekuje da će države EU, koje uključuju tri najveća svetske vinske sile, Italiju, Francusku i Španiju dati 159 miliona hektolitara, što je pet odsto više u odnosu na 2019. godinu, ali i dalje ispod proseka. 

Vinari razmatraju destilaciju vina u etanol za proizvodnju dezinficijensa

Takođe je zabeležen rast u odnosu na 2019. godinu u zemljama poput Nemačke i to za osam odsto, Mađarskoj za 22 odsto i Austriji za 10 odsto dok zemlje poput Rumunije i Grčke beleže pad za sedam i dva odsto. 

Na južnoj hemisferi se procenjuje da će ukupna proizvodnja u ovoj godini pasti za osam odsto u odnosu na prošlu i to na 49 miliona hektolitara, uglavnom zahvaljujući naglim padovima u Argentini za 17 odsto, Čileu 13 odsto, te Australiji za 11 odsto.

U Sjedinjenim Državama preliminarne procene navode da proizvodnja vina iznosi 24,7 miliona hektolitara, što je jedan odsto više u odnosu na 2019. godinu, ali bi prognoza mogla da se revidira kad se sledećih meseci pojave dodatne informacije o efektima šumskih požara u regijama Napa i Sonoma.


Tagovi

Proizvodnja vina OIV Globalna proizvodnja Prognoza Vino 2020


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prema podacima iz eAgrara, svaki sedmi poljoprivrednik potpada u kategoriju “mladih”. Da raste broj onih koji žive od poljoprivrede u Srbiji, a imaju ispod 40 godina, potvrdila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Prema njenim reč... Više [+]