Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad grinja
  • 06.10.2019. 10:00

Grinja šiškarica na vinovoj lozi i kako je se rešiti

Lozina grinja šiškarica, (Eryophies vitis), uzročnik erinoze najčešće, ne nanosi veće štete vinovoj lozi, sem u slučaju kad se prenamnoži.

Foto: Depositphotos/carlosmoura
  • 3.769
  • 25
  • 0

Iz godine u godinu se sve češće javlja napad grinja na vinovoj lozi. U zavisnosti od tipa oštećenja, simptomi na vinovoj lozi mogu biti različiti.

Prvi i klasični tip simptoma, je erinoza lišća kada se na licu lista javljaju deformacije u vidu bradavičastih izraštaja ispunjeni sitnim grinjama beličaste boje. Na naličju lista se javljaju udubljenja ispunjena vunastom prevlakom što često može dovesti do pogrešnog zaključka da je u pitanju plamenjača vinove loze. I vunaste prevlake su takođe ispunjene kolonijom grinja. U zavisnosti od sorte, ova prevlaka kasnije može dobiti crvenkasti (rđasti) ili ljubičasti sjaj što, na kraju, dovodi do sušenja listova, a grinje iz takvih listova prelaze na mlađe delove biljke.

Drugi tip oštećenja se javlja na pupoljcima, gde prezimljava odrasla grinja, izazivajući izumiranje pojedinih pupoljaka i deformaciju lastara u vidu kratkih internodija, formirajući rozetnu u obliku "veštičije metle", ili cik-cak rasta lastara.  S obzirom da se nalaze u pupoljku, grinje se u nove zasade mogu preneti zaraženim sadnim materijalom, ili kalemljenjem u istom zasadu putem zaražene plemke.

Treći tip oštećenja je uvijanje lišća, kao posledica sisanja sokova, bez pojave vunaste prevlake. List dobija cilindričan oblik i najjače je izražen na vršnom lišću koje menja boju iz zelene u smeđu i na kraju otpada.

Obavezno je zimsko tretiranje 

S obzirom da je pri kraju vegetacioni period, vinogradarima je preporučeno da sada izostave mere zaštite, ali da obavezno izvrše zimsko tretiranje s nekim od uljnih insekticida (crveno, belo, plavo, mineralno) u vreme otvaranja pupoljaka kako bi sredstvo dospelo do grinja koje su tu prezimile. Pored navedenih insekticida, u novije vreme, se koriste i pokazala su dobre rezultate i sredstva na bazi sumpora.

Pored hemijske zaštite, lozine grinje imaju i velik broj prirodnih neprijatelja, posebno predatorskih grinja.

Vinogradari, odnosno vlasnici okućnica s vinovom lozom treba da se na vreme obrate svom savetodavcu kako se ne bi ponovilo isto stanje i iduće godine.

Autorica: Radmila Pašić, Savjetodavna Srpske 


Izvori

Savjetodavna Srpske


Tagovi

Napad grinja Grinje vinove loze Simptomi Bradavica na listu