Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordna cena
  • 24.07.2016. 18:00

Grozd Roman Ruby prodat za 11.000 dolara!

Sezonsko voće u Japanu može da dostigne (pre)visoke cene. S obzirom na to da je grozd imao 30 bobica, svaka je koštala 350 dolara!

Foto: youtube.com
  • 1.183
  • 46
  • 0

Gotovo 11.000 dolara plaćen je grozd "Ruby Romans" s 30 bobica na aukciji u Japanu! Prema tome, svaka bobica je koštala rekordnih 350 dolara, piše portal theguardian.com.

Grožđe koje u Japanu ima statusni simbol, poseduje bobice veličine ping-pong loptice. Gaji se u regiji Išikava i svaki grozd mora da teži barem 20 grama i sadrži barem 18% šećera. Gajenje tog grožđa počelo je 1992. godine kada je posejano seme vrste Fujiminori. Tokom godina, preimenovano je u Roman Ruby nakon što je javno prihvaćena ta vrsta grožđa. Prvi grozdovi prodati su 2008. godine, a cena mu od tada raste.

Prošle godine dinja je prodata za 12.000 dolara

"Ovo je zaista pravo Ruby Romans blago. Izložimo ih u našoj prodavnici pre nego što dozvolimo kupcima da probaju", rekao je medijima Takamaru Koniši.

Premda sezonsko voće u Japanu može da dostigne visoke cene, od jabuke do lubenica (jedna jabuka košta tri dolara) ovakva prodaja do sada nije zabeležena. Kraljica voća u ovoj zemlji je dinja, koja služi kao statusni simbol, a često se kupuje i kao poklon, pa zato dostiže cene skupih vina. Prošle godine je jedna dinja, na aukciji, prodata za 1,5 milion jena što je oko 12.000 dolara.

Foto: youtube.com


Povezana biljna vrsta

Dinja

Dinja

Engleski naziv: Melon | Latinski naziv: Cucumis melo L.

Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae pa bi se stoga trebala smatrati povrćem. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Cveta početkom leta, a... Više [+]

Tagovi

Japan Voće Rekordne cene Grožđe Roman Ruby Dinja


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!