Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup grožđa
  • 03.10.2022. 16:30
  • Rasinski okrug, Tržac, Aleksandrovac

Grožđa u izobilju, ali otkupljivača "ni za lek"?

Vinogradari sa područja Aleksandrovca, nadaleko čuvenog po vinogradima i proizvodnji vina, suočeni su sa problemom otkupa grožđa jer u kompaniji "Vino Župa" ove jeseni nema otkupa, a kako tvrde, kruševački "Rubin" selektivno otkupljuje grožđe zbog, navodno, lošeg kvaliteta.

Foto: Snežana Stojanović
  • 1.452
  • 209
  • 0

Vinogradari sa područja Aleksandrovca, nadaleko čuvenog po vinogradima i proizvodnji vina, suočeni su sa problemom otkupa grožđa jer u kompaniji "Vino Župa" ove jeseni nema otkupa, a kako tvrde, kruševački "Rubin" selektivno otkupljuje grožđe zbog, navodno, lošeg kvaliteta.

Snežana Stanković iz aleksandrovačkog sela Tržac kazala je za Agroklub da će propasti velike količine ovogodišnjeg roda u vinogradima jer nema organizovanog otkupa u tom poznatom vinogradarskom kraju.

"U 53 aleksandrovačka sela teško da ćete naći domaćinstvo koje nema vinograd, ali "Vino Župa" koja je nekada otkupljivala kompletan rod svih tih vinograda, ove jeseni nije otkupila ni jedno zrno", rekla je Stankovićeva.

Nema otkupljivača ni iz drugih gradova

Prema njenim rečima, veći broj aleksandrovačkih vinogradara vratili su iz "Rubina", zbog navodnog lošeg kvaliteta grožđa, tako da sada ostali ne žele da se izlažu troškovima (i stresu) i odlaze do Kruševca.

"Grožđe nije lošeg kvaliteta, možda su ga poslednje kiše neznatno pokvarile, ali je za proizvodnju vina odlično!", trvdi naša sagovornica.

Suša uzela danak u vinogradima: Prinos do tri puta manji

Kako je kazala, prethodnih jeseni deo roda iz Aleksandrovačke župe kupovali su otkupljivači iz različitih gradova u Srbiji, poput Beograda, Šapca, Niša, ali ove jeseni nikoga otuda nije bilo.

"Jedan otkupljivač iz Aleksandrovca otkupljuje neke male količine. Daje vam jednog dana 50 gajbica da uberete, onda čekate tri dana da opet možete da naberete još toliko, a vreme prolazi i grožđe propada."

Ostale zalihe vina i rakije od prošle godine

Ona je kazala da će njenoj porodici verovatno propast 40 ari prokupca i kaberne sovinjona.

"Uspeli smo da prodamo 3.000 kilograma tamjanike, ali je ona uvek tražena i na ceni. Ove godine smo za nju dobili 90 dinara po kilogramu. Prokupac je od 35 do 40 dinara, ali ni po toj ceni ne može da se proda", izjavila je Stanković.

Snežana u svom podrumu vina i rakije

Prema njenim rečima, oko 1.000 kilograma grožđa ostavili su za proizvodnju vina i rakije, ali im je i to puno, jer imaju zalihe iz prethodnih godina koje ne mogu da prodaju.

"Nema kupaca ni za rakiju, a i cena je niska. Ranije ste za bure rakije mogli da kupite sve što vam je potrebno od namirnica za jedno domaćinstvo, a sada ne možete ni sijalice da zamenite tim parama!"

Nije bilo potražnje ni za višnjom ni šljivom

Bude li grožđe ostalo neubrano, dodala je Stankovićeva, domaćinstva neće moći da pokriju ni deo onoga što su uložili u vinograde, a oni su samo za prskanje zaštitnim sredstvima dva hektara vinograda potrošili više od 100.000 dinara.  

"Ove godine nije bilo problema samo sa otkupom grožđa, višnjici su ostali neubrani jer nije bilo otkupa, ma niko nije ni pitao za višnju. Posle njih su ostali neubrani i šljivici sa ruskom džanarikom jer ni nju niko nije hteo. Ljudi su zbog toga počeli da čupaju šljive i višnje, a počeće i vinovu lozu", izavila je Stankovićeva.

Kvalitet "generalno nije loš"

Prema njenim rečima, jedini spas za voćare i vinogradare sa područja Aleksandrovačke župe je da "Vino Župa" radi kao pre, da otkupljuje sve ono što se rodi u voćnjacima i vinogradima i to po realnim cenama. Međutim, kazala je, prema informacijama koje imaju meštani, ovo preduzeće nalazi se pred novom prodajom i pitanje je kada će i kako nastaviti dalje da posluje. Agroklubu nisu odgovorili ni na mejlove, ni an pozive povodom aktuelnog pitanja.

"Bez otkupa mi ostajemo bez para i za život i za nova ulaganja. Stiže vreme za jesenju setvu pšenice, a kako ćemo da to uradimo kada grožđe nismo prodali. Jedan mali džak veštačkog đubriva poskupeo je sa 1.000 na 4.000 dinara, kako će seljaci to da plate?"

Grožđe će propasti

Ni iz kruševačkog "Rubina" nisu odgovorili na naša pitanja, koje uslove treba da ispuni ovogodišnji rod grožđa da bi ga otkupili i da li su ove jeseni otkupljivali grožđe sa područja Aleksandrovca. Tehnolog te firme Aleksandar Gajić je nedavno za Radio televiziju Kruševac izjavio da je ovogodišnji prinos grožđa visok, ali su kiše uticale na kvalitet. Tada je rekao da "generalno kvalitet nije loš".

Šta sve utiče na kvalitet grožđa?

"Desi se sporadično da neka tura nije dobra, a onda mi moramo da odbijemo takvo grožđe, ne možemo da primimo sve", rekao je Gajić.

Prema njegovim rečima, otkup grožđa od poljoprivrednih gazdinstava, uglavnom iz okoline Kruševca, Aleksandrovca i Trstenika počeo je 5. septenbra, a trajaće do sredine oktobra. "Rubin" ove godine belo grožđe plaća 1,7 dinara po procentu šećera, a crvenih sorti 1,9 dinara.


Tagovi

Otkup grožđa Rubin Kruševac Vino Župa Snežana Stanković Pravljenje vina Rakija Prokupac Tamjanika Aleksandar Gajić


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.