Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stone sorte
  • 01.05.2017. 17:00

Grožđe koje se gaji bez pesticida

Ukoliko gajite grožđe za ličnu potrošnju, na malim površinama, možete da odaberete sorte koje se mogu gajiti bez upotrebe pesticida, odnosno oni se mogu svesti na najmanju moguću meru. Pažnja bi trebalo da se posveti sortimentu.

Foto: gvfacebook / Pixabay
  • 6.634
  • 191
  • 0

Ukoliko gajite grožđe za ličnu potrošnju, na malim površinama, možete da odaberete sorte koje se mogu gajiti bez upotrebe pesticida, odnosno oni se mogu svesti na najmanju moguću meru. Pažnja bi trebalo da se posveti sortimentu.

Stručnjaci kažu da su za ovu namenu pogodne interspecijes stone sorte. One su otporne na gljivične bolesti. To su sorte: Lasta, Ljana, Moldova, Strašenski, Muskat de st. Vallier.

Lasta

Ovo je prva domaća stona sorta. Nastala je u Sremskim Karlovcima i priznata je 1991. godine. Odlikuje je dobra rodnost. Otporna je na plamenjaču, peronosporu i sivu trulež grožđa, ali je osetljiva na oidium.

Sazreva otprilike u isto vreme kada i Muskat Hamburg (II epoha). Grozd je srednje krupan, ima lepu strukturu i rastresit je. Belo - žute bobice su krupne, ujednačene po veličini, izdužene i hrskave konzistencije. Imaju prijatan ukus, blago muskatan.

Zrelo grožđe može da se čuva na čokotu do prvih mrazeva.

Ljana

Ovo je nova moldavska sorta, koja rano sazreva - početkom septembra. Srednje je rodnosti. Otporna je na peronosporu, oidium i sivu trulež grožđa.

Njeni grozdovi su takođe srednje krupni i rastresite. Bobice su krupne, izdužene i isto belo-žute boje. Takođe može dugo da se čuva na čokotu, a da se kvalitet grožđa ne promeni.

Moldova

Ova vrlo bujna sorta stiže iz Moldavije. Ima veliku rodnost. Otporna je na najvažnije gljivične bolesti.

Njeni grozdovi su krupni, a tamno-plave bobice su izdužene. Debela pokožica bogata je antocijanima. Neutralnog je ukusa.

Grožđe može dobro da se transportuje i dugo da se čuva. Može da se gaji bez hemijskih preparata protiv peronospore, oidijuma i sive plesni grožđa. Kada su vlažne godine, dovoljno je nekoliko tretiranja.

Strašenski

Još jedna sorta iz Moldavije, koja ima veliku bujnost i veliku rodnost. Grozdovi su krupni i atraktivni, zbog veoma krupnih crnih bobica. Sazreva početkom septembra. Otporna je na peronosporu, ali je osetljiva na pepelnicu, sivu plesan i niske temperature.

Muskat

Ovo je jedan od najpoznatijih hibrida stonog tipa, koji je nastao u Francuskoj. Ima srednje krupne, rastresite grozdove. Bobice su žute boje, ovalnog oblika, srednje veličine. Ima muskatni ukus.

Kod nas, na Fruškoj gori, sazreva sredinom septembra. Ima veliku rodnost, iako bobice ne sazrevaju ravnopravno. One koje su zrele, lako otpadaju.

Muskat je otporan na peronosporu, a srednje je otporan na oidijum i sivu plesan. Može da se gaji sa jednim do dva tretiranja hemijskim sredstvima. Kada su suve i tople godine, tretiranje nije potrebno.

Foto: gvfacebook / Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stone sorte Grožđe Muskat Strašenski Moldova Ljana Lasta


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.