Od predaka je nasledio vinograd zasađen malagom. Deda je savetovao da šire zasad. Otac je prepoznao njegovo interesovanje i strast. Oživeli su stari vinograd sa retkom sortom i tako je tridesetogodišnji inženjer Nemanja Petrović kročio na srpsku vinsku stazu.
Šta je presudno za uspeh? Podrška, nasleđe, obrazovanje ili strast? Ovo je priča u kojoj su složile mnoge kockice i sve sluti da će imati više nego uspešan kraj. Ili početak.
"Moja želja i strast su svake godine sve veće i svaka godina je iskustvo za sebe. Ne zaustavljam se, i širimo dalje zasade sa retkom i možda najstarijom vinskom sortom", kaže na početku Nemanja Petrović iz Lipovca kod Topole.
Njegova proizvodnja vina još uvek je na nivou porodičnog gazdinstva i podruma, a centralna sorta je aleksandrijski muskat, kolokvijalnog naziva - malaga. On je peta generacija na imanju.
"Malagu smo nasledili od naših predaka. Za nju postoji interesantna priča, jer se danas jedino očuvala kod nas u vinogradu. Možda postoji još desetak čokota u okolini i to je sve što se tiče Srbije, koliko ja znam. Otac i ja smo uspeli da ga oživimo, okalemimo taj stari zasad. Planiram da zasadim još 50 ari malage, koja je već postala lična karta našeg podruma. Ona daje veoma interesantna vina, čak i u teškim i kišnim godinama", kaže Nemanja.
Malaga daje citrusna vina. Nemanja ih opisuje kao sredinu između muskat otonela i tamjanike, bogatog, punog tela i raskošne arome.
"Moja porodica i nije bila svesna toga. Deda nam je stalno govorio da sadimo tu sortu i da je širimo. Kada smo proizveli prvo vino, shvatili smo da je to najpoznatije vino iz našeg podruma i mnogi ljudi sa strane dolaze baš da ga probaju i vrlo rado kupuju, da bi oni uživali ili da podele sa prijateljima", dodaje Nemanja.
Pre Nemanjinog interesovanja za vinarstvo, porodica je gajila grožđe na tek jednom hektaru. Sada imaju ukupno 3,5 hektara i u poslednjih desetak godina proizvodnju su usmerili ka vinskim sortama - vranac, kaberne sovinjon, šardone i malaga.
"Radio sam posle diplomiranja u svojoj struci. Tada smo imali hektar vinograda i to uglavnom stonih sorti. Ali otac je prepoznao u meni veliko interesovanje i uz njegovu podršku smo počeli da proizvodimo vino i podižemo nove zasade sa vinskim sortama. Sa četiri hektara imaćemo dovoljno grožđa za solidne količine vina", kaže Nemanja.
Ovaj inženjer tehnologije nemetala kaže da planira u budućnosti naporno i savesno da radi u vinogradu i da se uskoro oženi jednom Vojvođankom. Cilj je da njegov podrum sa specifičnim i retkim vinom u Srbiji bude prepoznatljiv i poznat. Zadatak je izazovan, jer u Lipovcu i okolini, u Oplenačkom vinogorju, obitavaju najpoznatiji šumadijski i srpski vinari.
Tagovi
Autorka