• Sudovi za vino
  • 09.01.2019. 18:15

Jajoliki sudovi od betona najbolji za fermentaciju vina

Zašto je za fermentaciju i odležavanje vina najbolji materijal beton, a oblik jaje, saznajte u tekstu.

Foto: vino.rs
  • 486
  • 81
  • 0

Mišel Šaputije (Michel Chapoutier) је još 1998. godine okupio saradnike, kako bi stvorio najbolji sud za fermentaciju i odležavanje vina. Dve godine su vredno radili, a potom utvrdili da je najbolji materijal beton, a oblik - jaje! Prvi tank napravljen je 2001. godine, a pošto je pokazao rezultat, najpoznatiji francuski proizvođač vinskih tankova od betona Mark Nomblot (Marc Nomblot) nastavio je sa masovnom proizvodnjom.

Zašto beton?

Beton za jaja pravio se od peska i šljunka iz Loare, izvorske vode i cementa, bez gvožđa i hemikalija, piše Branislav Anđelić za portal vino.rs. Utvrđeno je da je ovaj materijal najbolji, jer svojom masom smanjuje oscilacije temperature tokom odležavanja u odnosu na promene temperature u podrumu. Takođe, omogućava mikrooksidaciju isto kao barik, što dovodi do kremastijeg vina, bez primesa aroma drveta. U beton se mogu ugraditi i cevi za grejanje i hlađenje kao u inoksu. Ono što je važno - vina iz betona su manje tanična, a sa druge strane voćnija i svežija u odnosu na ona iz barika.

Nakon ove revolucije, krenula su dalja istraživanja. Tako je ponovo uvedena terakota, keramika od koje su nekada davno pravljene amfore. Potom su počeli da se prave tankovima od HDPE plastike, koja je inertna kao inoks, ali propušta vazduh isto kao dve godine stari barik.

Nakon što se Nomblont penzionisao, firmu je otkupila velika firma Bonna Sabla Group. Novi vlasnik je promenio formulu betona i počeo da prodaje "jaja" vinarima širom sveta. Međutim, Mark Nomblont je tvrdio da nova formula nije bila dobra za vino, jer su korišćeni hemijski aditivi za ubrzavanje očvršćavanja.

Zašto oblik jajeta?

Oblik jajeta je i dalje neprikosnoven. Tajna je upravo u obliku, koji stvara malu temperaturnu razliku između oboda i sredine suda. Takođe, oblik dovodi do veoma sporog, ali kontinualnog protoka vina. To dovodi do kontinualnog mešanja taloga, što doprinosi ne samo ekstrakciji, već i čuvanju vina od oksidacije i omogućava eliminaciju pretakanja i dodavanja sumpora sve do flaširanja. Dodaje se i da u fermentaciji, konusni oblik na vrhu omogućava da mnogo veći deo pokožice stalno bude potopljen i smanjuje broj potapanja  i polivanja pokožice.

Jedini problem za domaće proizvođače kada je reč o ovom sudi je njegova cena - obično su preskupi za prosečnog vinara.


Tagovi

Beton Jaje Vino Sud Fermentacija Odležavanje vina Michel Chapoutier Marc Nomblot

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi