• Levačko vinogorje
  • 19.01.2017. 14:00

Jedina vinarka na čukundedinom imanju

Marija Miletić iz Oparića kod Rekovca posle završenog fakulteta nastavila je da vodi brigu o vinogradima, koju je započeo njen čukundeda, i kao tehnolog po struci pravi vino koje je stiglo do Japana.

Foto: Biljana Nenković
  • 24.089
  • 4.968
  • 0

Da žene vode vinariju i ujedno budu glavni tehnolozi je retkost i u svetu. A u Srbiji još ređe. Jedna od takvih je Marija Miletić iz sela Oparić kod Rekovca. Preuzela je porodičnu vinariju i vinograde, čiji je začetnik njen čukundeda. Za deset godina uvećala je proizvodnju vina čak pet puta i zabeležila prve isporuke boca u Japan.

Čukundeda školovani poljoprivrednik

Marija Miletić je diplomirani tehnolog proizvodnje i posle završenog fakulteta u Beogradu odlučila je da se sa porodicom vrati na imanje u Levačkom vinogorju. Ima deset hektara vinograda. Na idiličnim padinama u blizini čuvenih manastira Klenić i Preradovac prvi porodični vinograd zasadio je njen čukundeda 1885. godine, nakon što je u Ćupriji završio poljoprivrednu školu.

Odmah posle fakulteta prva berba

Bilo je pomalo neobično da žena preuzme vođenje poslova. U početku je bilo teško, ali ne i nedostižno stati na čelo porodične vinarije.

"Moja porodica se oduvek bavila proizvodnjom grožđa i vina. Ta tradicija me povukla da i ja poželim da nastavim time da se bavim. Najmlađa sam od tri ćerke svojih roditelja i želela sam da se nastavi njihov trud i rad. Bilo je jasno da ako to neko ne nastavi, sve ovo bi jednog dana prestalo da postoji. Sa tim ciljem sam i upisala fakultet za prehrambenu tehnologiju", kaže Marija Miletić.

Marija je 2006. godine završila fakultet i već naredne godine je odradila svoju prvu berbu i etiketu. Pre toga, njeni roditelji su se bavili proizvodnjom vina, ali u drugačijem obliku. Zbog toga je ona odlučila da stvori svoje ime i brend.

Padine Levča kao u Toskani

Levač je, kažu poznavaoci, kao stvoren za vinogradarstvo i vinarstvo. Nalazi se na istoj geografskoj širini kao i Toskana. Podjednako dobro uspevaju i crvene i bele sorte grožđa. Vlasnica vinarije ima cilj da sa kolegama razvija vinski turizam u ovom kraju. Ona ne samo da je održala porodičnu vinariju, već je i unapredila posao.

"Prvih godina je to bila dosta skromna proizvodnja od svega 10.000 litara, a sada imamo pet puta veću proizvodnju. Kako se širi tržište tako i mi širimo posao, i to je otprilike zdrav razvoj jednog posla. Polako ,ali sigurnim koracima idem napred", dodaje Marija.

Nije važno kog ste pola, već da ste stručni u svom poslu

Kapacitet njenog podruma je 70.000 litara. Godišnje proizvede oko 50.000 litara, a jedan deo proizvodnje izvozi u Japan. Za uspeh, kaže, nije presudno kog ste pola, a među kolegama je uvek uvažavana. Na pitanje da li su u početku ostali vinari bili iznenađeni što je jedna žena u ovom poslu, ona kaže:

„Nisam imala taj osećaj. Mislim da su me pre svega poštovali zato što sam tehnolog, zato što sam završila fakultet i ozbiljno se bavim ovim poslom. Više su me gledali tim očima, nego isključivo kao ženu u vinarstvu."

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Vinarka Vinogradi Marija Miletić Oparić Levač Kalenić Levačko vinogorje Tehnolog Izvoz vina Japan Podrum Berba


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi