Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaberne fran
  • 08.09.2021. 10:00

Kaberne fran - otporan na sivu plesan daje vina cenjena na tržištu

Prema istraživanjima Centra za vinogradarstvo i vinarstvo ova sorta je dvadeseta po zastupljenosti u komercijalnim zasadima, a najveće površine su u rejonu Tri Morave, Sremskom i Šumadijskom vinogradarskom rejonu, objašnjava stručnjak PSSS Beograd Radmila Koprivica.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 177
  • 11
  • 0

Smatra se da kaberne fran potiče iz Liburna, odakle ga je kardinal Rišelje doneo u dolinu Loare, a tokom XVIII veka postala je raširena i veoma značajna sorta bordoških vinogorja, za vina najvišeg kvaliteta. Javlja se pod sinonimima: gros kaberne, karmene, karbone, petit fer, veron, gros vidur. Gaji se u Francuskoj, Italiji, Španiji, Portugaliji, Rusiji, Moldaviji, Ukrajini, Rumuniji, Bugarskoj i drugo, navodi stručnjak za vinogradarstvo Poljoprivredno stručne službe Beograd Radmila Koprivica.

Bujna sorta, koja razvija čokot jake vegetativne snage. Vrh mladog lastara je zlatno-žute boje, a listići su po ivici crvenkasti. Zreo lastar je boje lešnika, kratkih internodija, izraženih kolenaca, tamno ljubičaste boje. List je petodelan, srednje veličine. Cvet je samooplodan, a oplodnja dobra i redovna. Grozd je srednje veličine, konusnog oblika, srednje zbijen.

Otporna prema zimskim, ali osetljiva na prolećne mrazeve

Kaberne fran je pozna sorta, sazreva krajem III epohe. Ubraja se u srednje prinosne sorte, a prinosi variraju od 9.000 - 15.000 kg/ha. Najbolje je gajiti u špalirima i rezati mešovito na kratke kondire i duže lukove od osam do 12 okaca, da bi se ostvarili odgovarajući prinosi, ističe Koprivica.

Veoma je prilagodljiva sorta, ali treba je gajiti na dubokim, rastresitim i srednje krečnim zemljištima i južnim ekspozicijama. Prema plamenjači i pepelnici je srednje otporna, a prema sivoj plesni ima povećanu otpornost. Otporna je prema niskim zimskim temperaturama, okca izmrzavaju na oko - 20. Kreće relativno rano i veoma je osetljiva na pozne prolećne mrazeve. Kod ove sorte može da se pojave teškoće sa oplodnjom, ako su temperature niske i ako je vlažnost vazduha niska za vreme cvetanja.

Pad temperature ugrozio rane sorte kajsije - rešenje antifrost sistem?

Iako je hladno proleće desetkovalo rod mnogo vrsta voća, kako je ranije rekao stručnjak za voćarstvo PSSS Rume Lazar Klještanović, vegetacija je krenula ranije kod svih voćnih vrsta, zbog prethodnih visokih temperatura u februaru, čak i kod vinove loze. Međutim sve te voćne vrste nalazile su se u fenofazi pucanja pupoljaka, a u toj fazi su koliko toliko zaštićenije od niskih temperatura.

Sklona mutaciji

Ima dobru kompatibilnost sa važnijim loznim podlogama: Berlandieri x Kober 5BB, Teleki 8B, Teleki 5C, SO 4, Richter 99, Paulsen 1103 i drugo. Sorta kaberne fran je veoma skolona mutaciji, pa postoji veliki broj različitih klonova i varijeteta. Posle pino noara, kaberne fran se može naći u najviše različitih oblika koji se među sobom razlikuju po bujnosti, veličini grozdova, obojenosti bobice i fenolnoj i aromatičnoj strukturi grožđa.

Sila: Otporna sorta grožđa koja daje lagano i muskatno vino

Šira sadrži 18 do 22 odsto šećera i sedam do osam grama po litru ukupnih kiselina. Bezbojna je, prijatnog ukusa i mirisa. Randman soka je 60 odsto. Vino sadrži 10 do 12 odsto alkohola i 6,5 - 7,5 g/l ukupnih kiselina. Vino je pitko, otvorene ili zatvorene rubin crvene boje. Miris ovog vina je veoma dobar, u njemu se sadrže note šumskog voća (kupine, ribizle, maline, borovnice). Kod nekih klonova oseća se i biljna aroma. Starenjem poboljšava mu se kvalitet posebno miris. Dobija nijansu koja podseća na aromatične začine.

Aromatično, elegantno vino, rafinisanih tanin

Ova vina kupažiraju se sa merloom ili kaberne sovinjonom. Aromatično, elegantno vino, rafinisanih tanina dobro se slaže sa laganijim jelima od piletine ili ćuretine, a čest je izbor uz vegeterijanska jela. Služi se blago ohlađen, na oko 16 stepeni.

Vina ove sorte su veoma cenjena i tražena na tržištu i treba ih gajiti u svim vinogorjima u kojima su odgovarajući agroekološki uslovi. Prema istraživanjima Centra za vinogradarstvo i vinarstvo ova sorta je dvadeseta po zastupljenosti u komercijalnim zasadima, a najveće površine su u rejonu Tri Morave, Sremskom i Šumadijskom vinogradarskom rejonu Vinorodne Srbije, objašnjava beogradski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kaberne fran Radmila Koprivica Izmrzavanje Siva plesan Kupaže Aromatično vino


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.