Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje boca vina
  • 14.01.2018. 09:00

Kako (sa)čuvati vino?

Donosimo vam nekoliko trikova kako da sačuvate vino koje vam je ostalo u boci, ali i na koji način da skladištite ona koja još ne želite da otvorite.

Foto: gusaap / Pixabay
  • 1.699
  • 138
  • 0

Često se dogodi da načnemo bocu vina, ali da je ne popijemo tokom istog dana. Tada većina nas nije sigurna koliko dugo može da se sačuva kvalitet vina. Sva tajna je u tome da kiseonik ne dođe u kontakt sa vinom.

Kako sačuvati vino u otvorenoj boci?

Odmah nakon što ste otvorili vino, zatvorite ga gumenim ili vakuumskim čepom i odložite ga u frižider ili podrum, odnosno na hladno mesto. Nemojte ga izlagati suviše visokim, niti suviše niskim temperaturama, jer će to uticati loše na aromu. Trudite se da boca bude na mračnom mestu. Bocu uvek držite uspravno.

Što starije, to bolje

Ukoliko se vodite krilaticom da je vino sve bolje, što je starije, onda je važno da na umu imate nekoliko pravila kada je reč o čuvanju boca. Za početak treba znati da nisu sva vina namenjena da se čuvaju. Ona koja jesu, sadrže dovoljnu količinu tanina - supstance koja se nalazi u pokožici, semenkama i petelljci grožđa. Bocu držite uspravno ili u kosom položaju, ali tako da je zapušač okrenut ka dole, jer tako neće propustiti vazduh. Čuvajte ga na temperaturi od sedam do 12 stepeni, sa vlažnošću vazduha od 60%. Prostorija ne bi trebalo da bude podložna buci i vibracijama, a u njoj ne bi trebalo držati preparate sa jakim mirisima.

Naravno, ne zaboravite da mlada vina treba popiti dok su baš takva - mlada!

Koja vina je lakše sačuvati?

Crvena vina je lakše čuvati od belih, jer imaju više tanina. On je bitan za starenje vina, jer ima vremena da pređe u grožđani sok i da ostane u vinu, dok se drugi deo taloži. Bela vina brže stare, pa ne mogu da se čuvaju toliko dugo, koliko mogu crvena. Ona mogu da stoje od pet do sedam godina, dok je crvenim vinima rok od sedam do čak 30 godina.

U svakom slučaju - In vino veritas! Potražite je na vreme! :)

Foto: gusaap / Pixabay


Tagovi

Vino Podrum Čuvanje vina Crveno vino Belo vino Tanin


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.