Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita grožđa
  • 07.06.2023. 12:00

Kako zaštititi vinovu lozu od botritisa?

Bolesni grozdići imaju vodenasti izgled, vremenom se osuše i propadnu. Ako je vreme vlažno i toplo grozdiće prekriva obilna siva prevlaka sporonosnih organa.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 444
  • 39
  • 0

Simptomi se vide na grozdićima, pre, u vreme i iza cvetanja, na peteljčicama i bobicama na plodu. Može da zarazi lišće i mladice. Po pravilu zaraze započinju u vreme precvetavanja, a uslovi za napad na mlade grozdiće je dugotrajno vlažno, kišovito i prohladno vreme

Pred ili u cvetanju čitav grozdić naglo posmeđi, postaje "vodenast" i ubrzo se zasuši i ospe. Za vreme kišovitog vremena njih pokrije siva paučina. Leti bobice ili delovi ploda smeđe i suše se. Pred berbu ono naglo trune, pokriveno je sivom plesni. Vrlo se brzo razvija i širi za vreme kišovitog vremena pred berbu. Jači napad prisiljava na raniju berbu.

Posebnu pažnju treba obratiti na sorte zbijenog grozda koje su dodatno osetljivije na napad sive plesni (Botrytis cinerea). Osetljive sorte su šardone, rajnski rizling, sovinjon, karinjan i druge. Svakako, potrebno je pratiti i suzbijati grozdove moljce.

Napada i druge biljke

Gljiva prezimljava u kori zaražene loze, u vinogradu. Raširena je svuda, jer napada i druge biljke. Najvažnije je znati da se u grozdove naseli već u ili iza cvetanja. Širi se pomoću spora, koje se nalaze u sivoj paučini. Može da zarazi neoštećene, a još više oštećene bobice.

Vinovu lozu ne đubriti previše i ne uzgajati je pregusto. Treba uklanjati nepotrebne lastare i listove da čokot dobije više vazduha, a kod vezivanja ne stiskati lastare pregusto i vinogradu treba obezbediti provetravanje. Grozdove izložiti suncu skidanjem lišća, a prilikom rezidbe lozu odrezati i izneti iz zasada. Treba voditi računa o osetljivim sortama na botritis i uraditi zaštitu loze od moljaca.

Kako se suzbija?

Direktno se suzbija posebnim fugicidima - botricidima na bazi aktivnih materija: tolifluanid; folpet+triadimenol; pirimetanil; tiofanat metil; zatim vinklozolin (jedan kg/ha), prosimidon (jedna l/ha), ciprodinil+fludioxonil (0,6 - 0,8 kg/ha), iprodion (0,3 odsto), pirimetanil (2,5 l/ha), terbukonazol (0,25 odsto), fenhexamid (0,1 odsto); boskalid (0,1 - 0,12 odsto); prosimidon (0,2 odsto), fluopiram (0,05 odsto).

Potrebno je sprovesti tri prskanja, prvo odmah iza cvetanja, drugo pre zatvaranja grozdova, a treće 14 do 21 dan iza toga. Obnoviti prskanje u "šarku". Prska se samo zona grožđa. Zato se po pravilu obavljaju zasebno prskanje. Voditi računa o karenci.

Neki fungicidi koji se koriste protiv plamenjače smanjuju napad sive plesni, kao što su preparati na bazi folpeta (0,2 odsto).


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Simptomi Osetljive sorte Period zaraze Agrotehničke i pesticidne mere Vreme tremana loze;


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]