Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje vinove loze
  • 17.04.2017. 10:00

Kalemarima potrebna pomoć države

Kalemari iz trsteničkog kraja traže pomoć države kako bi mogli da nastave da se bave ovim poslom. Problem je i radna snaga, koje je sve manje.

Foto: jackmac
  • 2.453
  • 282
  • 0

Trstenička sela Medveđa i Velika Drenova nekada su bila poznata po tome što je gotovo svaki vinograd u bivšoj Jugoslaviji imao bar jedan čokot zasnovan na njihovim kalemovima. Stanovnici ovih mesta nekada su mogli da žive od ovog rada, a danas traže pomoć države.

"Treba nam subvencija za repromaterijal, a to ne mora da bude gotov novac. Da bi iskalemio 10.000 treba ti najmanje 2.000 evra da kreneš. Ako kupiš lozu, pelcer, platiš radnika - sve to košta", rekao je za RTV Veroljub Jaćić iz Medveđe.

Potrebno je pronaći i radnu snagu, jer je veoma mali broj mladih ljudi koji bi se bavili ovim poslom. Zato kalemari ispomažu jedni druge ili isplaćuju dnevnice. Međutim, ni to nije dovoljno. Kalemari smatraju da će doći vreme da se ovim zanatom više niko neće baviti.

Tvrde da zarade više nema, a ulaganja su velika. Može pristojno da se živi, ako im se otvori tržište Evropske unije. Problem je što izvoz kalemova vinove loze blokira italijanska konkurencija.

Foto: jackmac34 / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Veroljub Jaćić Medveđa Velika Drenova


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.