Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 28.04.2015. 18:00

Kinezi pretekli Francuze po površini vinograda!

Francuska je i dalje prva u proizvodnji vina, ali Kinezi ozbiljno prete! Kina je pretekla Francusku po broju vinogradarskih površina!

Foto: depositphotos,com
  • 242
  • 8
  • 0

Većina ljudi koji piju vino, konzumiraju ga umereno, a kultura vina odavno je postala tradicija evropskog predela, društva i ishrane. Sektor vina je na jedinstvenom evropskom tržištu poljoprivredno - prehrambenih proizvoda jedan od najrenomiranijih sektora, a vinogradarstvo i proizvodnja vina značajne grane poljoprivredne proizvodnje u EU.

Oko 3,3 miliona ha poljoprivrednog zemljišta je pod vinogradima , 4% ukupne vrednosti poljoprivrede čini proizvodnja vina, 165 miliona hektolitara iznosi godišnja proizvodnja vina, a 21% svetskog izvoza vina čini EU izvoz.

Španija i Kina vode po količini zemljišta pod vinogradima

Na globalnom nivou proizvodnja vina pala je za 4% u odnosu na prethodnu godinu i iznosila je 279 miliona hektolitara.

Prema najnovijim međunarodnim svetskim statistikama, prošle godine (2014.), najviše vina popili su Amerikanci. Podaci kažu da su Amerikanci lane popili 30,7 miliona hektolitara vina i pretekli su čak i Francuze koji su konzumirali 27,9 miliona hektolitara. Ono što je izazvalo najviše pažnje je ipak činjenica da su Francuze pretekli i Kinezi i to po broju vinogradarskih površina.

Kinezi su prema navodima svetskih medija, prošle godine investirali strahovito puno u razvoj vinarstva pa sada prema najnovijim podacima imaju 800 hiljada hektara pod vinogradima, čime su pretekli Francuze za nijansu i potisnuli ih na treće mesto. Na prvom mestu je i dalje Španija u kojoj se nalazi 1,02 miliona hektara vinograda.

Francuska i dalje prva u proizvodnji vina

Najveći svetski uvoznici vina su Nemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Nezavisno o tome koliko je površina pod vinovom lozom, kineska proizvodnja vina i dalje zaostaje za najvećim proizvođačima, Francuskom, koja s proizvodnjom od 46,7 miliona hektolitara i dalje drži prvo mesto, te Italijom i Španijom. Kinezi su za sada na osmom mestu sa proizvedenih 11 miliona hektolitara, ali od njih sledećih godina možemo očekivati značajan pomak u proizvodnji, sudeći po trudu koji je uložen u podizanje tolike količine vinograda.

Višegodišnji je to posao koji će se itekako isplatiti, tvrde poznavaoci, a Kinezi ovaj poziv shvataju zaista ozbiljno te su poveli pravu svetsku vinsku trku.

Hoćemo li u nadolazećim godinama inače idiličnu sliku francuskog pejzaža poznatog po vinskim podrumima i brežuljcima zameniti kineskim? Ipak su u Kini pronađeni i dokazi o vinovoj lozi, koji datiraju još iz drugog i prvog milenijuma pre Hrista, a kako istorija piše priče, izgleda da nas čeka jedna epska.

Foto: depositphotos,com; Batareykin


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Zemljište Ulaganja Vinova loza Italija Francuska SAD Razvoj vinarstva Kineska proizvodnja vina Poljoprivredno zemljište Vinogradi Kultura vina Vinska trka


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."