Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mislođin
  • 25.04.2017. 12:15

Ko voli da radi, neka vinograd sadi

Domaćin Petar Ranković iz sela Mislođin na svom imanju od pedeset i pet ari već četiri decenije uzgaja vinovu lozu. Iako im vinogradarstvo nije primarna proizvodnja, porodica Ranković planira i proširenje vinograda.

Foto: Aleksandar Ranković
  • 3.801
  • 429
  • 0

Posavina je uglavnom kraj ratara i stočara, ali ima tu i voćara, pčelara i drugih poljoprivrednih domaćinstava, koji svojim radom i trudom opstaju. Ipak, ono što je pomalo specifično za obrenovački kraj jeste vinova loza, vinari i proizvođači vina.

U okolnim selima nadomak Obrenovca mogu se gotovo nabrojati na prste jedne ruke. Jedan od njih je Petar Ranković, koji se u proizvodnju vina upustio pre skoro četiri decenije.

Jedan od najvećih vinograda

Petar je po profesiji automehaničar, a na a svom imanju u selu Mislođin prvi čokot zasadio je još kao dete. Od tada do danas, vinograd se širio i sada je jedan je od najvećih na teritoriji Posavine.

"Volim vinograd, to mi je ljubav od malih nogu i sve poslove oko vinograda od malena sam učio uz oca i dedu. 55 ari je vinograd dugačak, a od sorti grožđa imamo hamburg, tamnjaniku kafusaliju, kardinal, vranac, demir kapiju, italiju. Vinograd zahteva veliki rad i ko voli da radi neka vinograd sadi. Jedini meseci kada u vinogradu nema posla su januar i febrauar, doduše i tada ima posla, koji je vezan za onu lepšu starnu priče, degustaciju vina", kaže Ranković.

Vinograd na 55 ari

Posla u vinogradu tokom cele godine

Tokom cele godine vinograd zahteva angažovanje, od febrauara i početaka orezivanja vinograda, pa do kraja godine. Iako je ova zima bila izuzetno hladna, u vinogradu nije bilo štete, tvrdi ovaj domaćin:

"Grožđe izmrzava na -16 stepeni, a ove godine u našem podneblju bilo je blizu, ali ne i toliko hladno, tako da smo imali sreće sa vinogradom".

Od Svetog Trifuna, kada je orezivanje loze u vinogradu, kreće i pravi posao - obrada zemljišta, vezivanje loze. Sve to mora da se uradi tokom proleća, pre nego što vinograd olista, a dobar rod se očekuje i ove godine.

"Jedan deo roda, zavisi i od orezivanja vinograda. Sam režem svoj vinograd i svake godine imam istu količinu grožđa, na 55 ari dobijamo od 50-60 kg grožđa", ističe Petar u nadi da će se i ove godine na imanju Rankovića flaše puniti dobrim vinom i rakijom.

Proširenje proizvodnje i izvoz

Rankovići uzgajaju vinograd, beru grožđe, a kasnije ga i prerađuju i flaširaju. Petru u poslu pomažu sin, supruga, ali i unučići. Najteži posao, kao i u svakoj proizvodnji, svakako je prodaja. Ipak, ovi domaćini za sada proizvodnju obavljaju samo za svoje potrebe, a u planu im je i zasad novog vinograda, koji će se prostirati na novih pedeset ari.

"Najviše pravimo vino, lozovu i lekovitu komovu rakiju. Sva su vina odlična, ako su čista i ukoliko u njih uložite dosta ljubavi i truda. Za sada uglavnom vino proizvodimo za svoje potrebe, nađe se i poneki kupac, ali uglavnom po selu samo. Iako se vinarstvom bavim već četiri decenije, još uvek nemam ozbiljniju proizvodnju. Za nju je potrebno, kako više zemlje, tako i više novca, ulaganja i truda. Nadam se da ćemo uz novi vinograd biti bar na korak ka ostvarenju našeg cilja. Moj sin planira da u narednim godinama podigne vinograd na tri hektara zemlje, kako bi proizvodnju i rod, koji je za sada doba, plasirao i van granica Srbije", zaključuje ovaj domaćin.

Foto: Aleksandar Ranković


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Vinograd Proizvodnja vina Petar Ranković Selo Mislođin Vino Vinova loza Komova rakija Hamburg Tamnjanika


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.