Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba vinograda
  • 13.05.2023. 13:30

Koji su obavezni zahvati zelene rezidbe u vinogradu?

Za razliku od vinskih sorti čiji kvalitet određuje hemijski sastav grožđa, kod stonog grožđa se puno pažnje pridaje spoljnom izgledu, odnosno organoleptičkim svojstvima grozda, kao što su veličina, rastresitost, uniformnost grozdova i tako dalje.

Foto: Depositphotos/Cornfield
  • 5.238
  • 370
  • 0

Rezidba vinove loze (Vitis Vinifera L.) na zeleno podrazumeva sve zahvate koji se izvode na zelenim delovima čokota u toku vegetacije.

Time se koriguje rezidba na zrelo, te reguliše visina i kvalitet prinosa, a neki zahvati zelene rezidbe ekonomski su opravdani samo u proizvodnji stonog grožđa.

Za razliku od vinskih sorti čiji kvalitet određuje hemijski sastav grožđa, kod stonog grožđa se puno pažnje pridaje spoljnom izgledu, odnosno organoleptičkim svojstvima grozda, kao što su veličina, rastresitost, te uniformnost grozdova i bobica, ravnomerna obojenost, čvrstoća i elastičnost pokožice, očuvanost maška (pepeljka), itd. Međutim, kod stonih i vinskih sorata grožđa, obavezne mere zelene rezidbe su: lačenje, pinsiranje i vezivanje zelenih lastara.

Lačenje

Sastoji se u odstranjivanju onih suvišnih zelenih na čokotu (jalovaci i lastari izbili iz pravih okaca). Lačenje je obično u maju, odnosno kada jalovaci i suvišni dostignu dužinu 20 - 25 cm, prema nekim autorima (dr D. Vujović) sa porastom mladih 10 - 15 cm.

Rodnost se ocenjuje putem cvasti (foto: PIS Vojvodina)

Praksa je pokazala da je najbolje vreme za lačenje kada se na lastarima pojave cvasti, jer tada se najbolje može oceniti rodnost pojedinih. Obavlja se rukom, ali ako su pri osnovi već očvrsli treba ih uklanjati oštrim nožem. Istovremeno sa lačenjem uklanjamo izdanke izbile iz korenovog stabla podloge, jer oni mogu biti uzrok sušenju čokota iznad spojnog mesta.

Ako se ne uklone dok su još zeleni lačenjem, obavezno se uklanjaju prilikom redovne rezidbe. Za ovu meru je potrebno dva do tri radna dana, a cilj je da se nakon nje ostavi osam do 12 lastara po metru kvadratnom površine.

Pinsiranje 

Kada se u proleće posle lastarenja ustanovi da čokoti ne nose dovoljno roda ili ga uopšte nemaju, onda se prekraćuju - pinsiraju oni glavni (rodni) radi izazivanja rodnih zaperaka i dobijanja dopunskog prinosa grožđa na njima. Prema tome, ovo nije redovna agrotehnička mera. Obavlja se samo pre cvetanja, najčešće 10 - 20 dana.

Pri tome se ne odbacuje samo vegetaciona kupa nego i dva do tri vršna članka sa nerazvijenim listovima na kolencima, tako da na pinsiranom lastaru ostane bar osam listova. Ova mera je efikasna naročito kod sorti sklonih rehuljanju (10 - 30 odsto veći prinos).

Razvojni ciklus vinove loze: Najčešća eksploatacija je 25 do 30 godina

Obavezna je operacija kod sorti crveni drenak, bagrina, blatina, madlen aževin, čauš (dr D. Vujović), čime se povećava broj zametnutih bobica u grozdu. Pinsiranje se obavlja samo kod onih koji će se rezidbom ukloniti. Lastari za zamenu se ne zakidaju. Obavlja se oštrim nožem. Potrebno je četiri do pet radnih dana/ha.

Vezivanje 

Prvo vezivanje zelenih lastara početi sa njihovom dužinom od 20 - 30 cm, pre cvetanja. Drugo vezivanje je posle cvetanja, a ostala prema potrebi. Na čokotu gajenom uz kolac, ravnomerno se rasporede oko kolja i vezuju zajedno na dva do tri mesta, pazeći da se suviše ne stegnu, jer to može izazvati poremećaje u kretanju sokova kroz zelene lastare.

Uz kolje ili špalirski (foto: J. Kuzmić)

U šplalirskom gajenju, pojedinačno ili najviše dva do tri vezuju se zajedno. Vezuju se za žice ili se postavljaju dvostruke žice, između kojih se provlače lastari i vezuju za žice rašljikama.

Posle završenog cvetanja obavlja se zalamenje lastara, zakidanje zaperaka i proređivanje cvasti grozdova i bobica.


Tagovi

Zelena rezidba vinove loze Laćenje lastara Pinsiranje glavnih lastara Vezivanje lastara Agrotehničke mere Vinograd Radovi u vinogradu


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]