Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pazite na detalje
  • 27.09.2023. 10:30

Krčenje vinograda - kada i kako to obaviti?

Kada se broj rodnih čokota u vinogradu smanji ispod 50 odsto, održavanje zasada nema ekonomskog opravdanja.

Foto: Depositphotos/rglinsky
  • 1.001
  • 57
  • 0

Period rentabilne proizvodnje grožđa u našoj zemlji traje od 30 do 50 godina u zavisnosti od klimatskih i zemljišnih uslova podneblja, bioloških osobina gajenih sorti, ali i od tehnologije gajenja.

Kada se broj rodnih čokota u vinogradu smanji ispod 50 odsto, usled slabljenja rodnog i vegetativnog potencijala, pristupa se krčenju vinograda, navodi stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo Alen Predić, inače viši stručni saradnik u PSSRS, dodavši kako dalje održavanje takvih zasada nema ekonomskog opravdanja.

Veliki posao

Pri krčenju se, pojašnjava, najpre uklanja naslon iz vinograda (kolje, stubovi i žice). Zatim se svi nadzemni delovi čokota (zdravi i suvi) odsecaju testerom ili sekirom do površine zemljišta.

Posao se obavlja jednobraznim traktorskim plugovima (Foto: PSSRS)

"U špalirskim zasadima obim posla je veliki, jer se troši dosta rada i sredstava za čupanje stubova i njihovo iznošenje van parcela. Takođe je velika količina drvene mase koja se stvara odsecanjem čokota koja se mogu iskoristiti za ogrev ili u druge svrhe", dodaje Predić. 

Tek nakon ovog se korenje vadi iz zemljišta. Posao se obavlja jednobraznim traktorskim plugovima koji prodiru duboko u zemljište, 40 do 50 cm, i vade na površinu sve korenove koji se nalaze do ove dubine. Oni se iznose van parcele gde se spaljuju ili se koriste za ogrev.

Krčenje obaviti detaljno

U praksi se, kako ističe, ne poklanja potrebna pažnja kvalitetu krčenja vinograda. Obavlja se samo uklanjanje naslona i višegodišnjih delova stabla, dok se plitkim oranjem ostavlja u zemljištu veći deo korenovog sistema.

"Pošto korenov sistem vinove loze u zemljištu može da živi i po nekoliko godina nakon odsecanja stabla to znači da će njegovo razlaganje trajati četiri do šest godina. Na ovakvim korenovima razvija se trulež žila kao i pojedine štetne nematode koje se kasnije mogu preneti na novoposađene kalemove i prporke u novim vinogradima", kaže ovaj stručnjak.

Koliko će ovogodišnji prinos i kvalitet grožđa da utiče na cenu vina?

Zato je, napominje, veoma važno da se krčenje vinograda obavi detaljno uz veoma duboko oranje u jednom do dva navrata tzv. rigolovanje na dubini od 50-60 cm. Nakon perioda od tri do pet godina gajenja drugih biljaka (livadskih, ratarskih i povrtarskih) u kome se vrši odmaranje, odnosno popravka fizičkih i hemijskih osobina zemljišta, počinje se s pripremom zemljišta za podizanje novih vinograda.


Tagovi

Krčenje vinograda Duboko oranje Uzgoj loze Alen Predić Održavanje vinograda Jednobrazni plug Odsecanje čokota


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.