Pretraživanje tekstova
Kada se broj rodnih čokota u vinogradu smanji ispod 50 odsto, održavanje zasada nema ekonomskog opravdanja.
Period rentabilne proizvodnje grožđa u našoj zemlji traje od 30 do 50 godina u zavisnosti od klimatskih i zemljišnih uslova podneblja, bioloških osobina gajenih sorti, ali i od tehnologije gajenja.
Kada se broj rodnih čokota u vinogradu smanji ispod 50 odsto, usled slabljenja rodnog i vegetativnog potencijala, pristupa se krčenju vinograda, navodi stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo Alen Predić, inače viši stručni saradnik u PSSRS, dodavši kako dalje održavanje takvih zasada nema ekonomskog opravdanja.
Pri krčenju se, pojašnjava, najpre uklanja naslon iz vinograda (kolje, stubovi i žice). Zatim se svi nadzemni delovi čokota (zdravi i suvi) odsecaju testerom ili sekirom do površine zemljišta.
"U špalirskim zasadima obim posla je veliki, jer se troši dosta rada i sredstava za čupanje stubova i njihovo iznošenje van parcela. Takođe je velika količina drvene mase koja se stvara odsecanjem čokota koja se mogu iskoristiti za ogrev ili u druge svrhe", dodaje Predić.
Tek nakon ovog se korenje vadi iz zemljišta. Posao se obavlja jednobraznim traktorskim plugovima koji prodiru duboko u zemljište, 40 do 50 cm, i vade na površinu sve korenove koji se nalaze do ove dubine. Oni se iznose van parcele gde se spaljuju ili se koriste za ogrev.
U praksi se, kako ističe, ne poklanja potrebna pažnja kvalitetu krčenja vinograda. Obavlja se samo uklanjanje naslona i višegodišnjih delova stabla, dok se plitkim oranjem ostavlja u zemljištu veći deo korenovog sistema.
"Pošto korenov sistem vinove loze u zemljištu može da živi i po nekoliko godina nakon odsecanja stabla to znači da će njegovo razlaganje trajati četiri do šest godina. Na ovakvim korenovima razvija se trulež žila kao i pojedine štetne nematode koje se kasnije mogu preneti na novoposađene kalemove i prporke u novim vinogradima", kaže ovaj stručnjak.
Koliko će ovogodišnji prinos i kvalitet grožđa da utiče na cenu vina?
Zato je, napominje, veoma važno da se krčenje vinograda obavi detaljno uz veoma duboko oranje u jednom do dva navrata tzv. rigolovanje na dubini od 50-60 cm. Nakon perioda od tri do pet godina gajenja drugih biljaka (livadskih, ratarskih i povrtarskih) u kome se vrši odmaranje, odnosno popravka fizičkih i hemijskih osobina zemljišta, počinje se s pripremom zemljišta za podizanje novih vinograda.
Tagovi
Krčenje vinograda Duboko oranje Uzgoj loze Alen Predić Održavanje vinograda Jednobrazni plug Odsecanje čokota
Autorka
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 5 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 5 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 5 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.