Kada se broj rodnih čokota u vinogradu smanji ispod 50 odsto, održavanje zasada nema ekonomskog opravdanja.
Period rentabilne proizvodnje grožđa u našoj zemlji traje od 30 do 50 godina u zavisnosti od klimatskih i zemljišnih uslova podneblja, bioloških osobina gajenih sorti, ali i od tehnologije gajenja.
Kada se broj rodnih čokota u vinogradu smanji ispod 50 odsto, usled slabljenja rodnog i vegetativnog potencijala, pristupa se krčenju vinograda, navodi stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo Alen Predić, inače viši stručni saradnik u PSSRS, dodavši kako dalje održavanje takvih zasada nema ekonomskog opravdanja.
Pri krčenju se, pojašnjava, najpre uklanja naslon iz vinograda (kolje, stubovi i žice). Zatim se svi nadzemni delovi čokota (zdravi i suvi) odsecaju testerom ili sekirom do površine zemljišta.
"U špalirskim zasadima obim posla je veliki, jer se troši dosta rada i sredstava za čupanje stubova i njihovo iznošenje van parcela. Takođe je velika količina drvene mase koja se stvara odsecanjem čokota koja se mogu iskoristiti za ogrev ili u druge svrhe", dodaje Predić.
Tek nakon ovog se korenje vadi iz zemljišta. Posao se obavlja jednobraznim traktorskim plugovima koji prodiru duboko u zemljište, 40 do 50 cm, i vade na površinu sve korenove koji se nalaze do ove dubine. Oni se iznose van parcele gde se spaljuju ili se koriste za ogrev.
U praksi se, kako ističe, ne poklanja potrebna pažnja kvalitetu krčenja vinograda. Obavlja se samo uklanjanje naslona i višegodišnjih delova stabla, dok se plitkim oranjem ostavlja u zemljištu veći deo korenovog sistema.
"Pošto korenov sistem vinove loze u zemljištu može da živi i po nekoliko godina nakon odsecanja stabla to znači da će njegovo razlaganje trajati četiri do šest godina. Na ovakvim korenovima razvija se trulež žila kao i pojedine štetne nematode koje se kasnije mogu preneti na novoposađene kalemove i prporke u novim vinogradima", kaže ovaj stručnjak.
Koliko će ovogodišnji prinos i kvalitet grožđa da utiče na cenu vina?
Zato je, napominje, veoma važno da se krčenje vinograda obavi detaljno uz veoma duboko oranje u jednom do dva navrata tzv. rigolovanje na dubini od 50-60 cm. Nakon perioda od tri do pet godina gajenja drugih biljaka (livadskih, ratarskih i povrtarskih) u kome se vrši odmaranje, odnosno popravka fizičkih i hemijskih osobina zemljišta, počinje se s pripremom zemljišta za podizanje novih vinograda.
Tagovi
Autorka