Pretraživanje tekstova
Kupažiranje vina predstavlja mešanje dva ili više vina, neujednačenog kvaliteta, jer je grožđe neujednačenog sastava i različito sazrevalo, a rezultat je vino izmenjenog sastava sa senzornim osobinama.
Svako ko se bavi vinarstvom ima za cilj da stvori kvalitetno vino. Međutim, potrebno je da raspolaže sa dovoljnim količinama vina od različitih sorti grožđa.
Stručnjaci napominju da o tome treba voditi računa pri samom podizanju vinograda, a odabir sorti bi trebalo da odgovara vinogradarskom području.
Kupažiranje vina predstavlja mešanje dva ili više vina, neujednačenog kvaliteta, jer je grožđe neujednačenog sastava i različito sazrevalo, a rezultat je vino izmenjenog sastava sa senzornim osobinama.
"Pritom se ne dobija sortno vino, već određen tip vina, gde je potrebno voditi računa da odabir vina bude takav da se nadopunjuju. Cilj je postići tipiziranje, osvežavanje starih vina, popravku kvaliteta, odnosno otklanjanje mana i nedostataka", objašnjava dipl.inž.polj. Ljiljana Gvozdić.
Dodaje da nije poželjno mešati jako oksidisana prestarela vina (ona koja su duže držana u drvenim sudovima ili su bila u dodiru sa vazduhom) sa mladim, jer se gubi određena količina mladog vina koja se koristi, a efekat se ne postiže.
Kupažiranje je potrebno obaviti nakon završene fermentacije, prilikom prvog pretakanja. Tada dobija na vremenu za postizanje izmenjenog sastava i željenih senzornih osobina. Mešanje kupažiranih vina vrši se pretakanjem, pomoću mešalica, ali i crevom zaronjenim u vino, kroz koje se produvava vazduh.
"Da bi se znalo kako vršiti postupak kupažiranja, koji odnos vina mešati, može se znati računskim putem, kao i putem ogleda na malo, gde može biti postavljeno radi sigurnosti i više ogleda, pri čemu tako spremljene kupaže ocenjuju degustatori ili dobri poznavaoci vina", kaže Gvozdićeva.
Dakle, degustirajte svako vino ponaosob, pa približno odredite u kojoj ćete ih srazmeri mešati. Testirajte nekoliko kupaža, dok ne odredite najbolju.
Foto: 23359184 / Bigstock
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Tagovi
Vino Proizvodnja vina Kupaža Ljiljana Gvozdić
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Simptomi prisustva lisne vaši crvenih gala (Dysaphis devecta) na jabuci u vidu deformacija, uvijanja i crvenila mladog lišća..