Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet vina
  • 30.03.2016. 15:00

Kvalitet srpskog vina značajno poboljšan

Srbija beleži sve bolji kvalitet proizvodnje vina, dok istovremeno Evropska komisija već tri godine unazad u izveštajima o napretku tog sektora iznosi konstantne pohvale.

  • 103
  • 3
  • 0

Za vreme posete Poljoprivrednoj školi u Aleksandrovcu te vinskom muzeju, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković razgovarala je sa poljoprivrednicima i proizvođačima vina.

Tom je prilikom istakla da se u Srbiji beleži sve bolji kvalitet proizvodnje vina, dok istovremeno Evropska komisija već tri godine unazad u izveštajima o napretku tog sektora iznosi konstantne pohvale. Interesovanje za proizvodnju vina od autohtonih sorti takođe je u značajnom porastu.

Savremene tehnologije doprinele razvoju vinarstva

"Uvođenje savremenih tehnologija je sve prisutnije među srpskim vinarima, zbog čega Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i ove godine nastavlja sa značajnom podrškom", izjavila je ministarka i dodala da je reč o podsticajima od podizanja proizvodnih i matičnih zasada, klonske selekcije autohtonih i domaćih stvorenih sorti, kupovini nove opreme i repromaterijala, do promovisanja oznaka geografskog porekla i analize vina.

U tom cilju, podsetila je Bogosavljević Bošković, resorno ministarstvo pruža podršku kroz više od 20 mera. Podsticaji se kreću u zavisnosti od mere i do 2,5 miliona dinara, uz refundaciju od 30 do 100 odsto. Iznosi podsticaja u okviru mera za unapređenje vinogradarstva u Republici Srbiji među najvišima su u regionu. Istaknuto je i da je novi Zakon o vinu u završnoj fazi izrade, a očekuje se da će pojednostaviti procedure za proizvođače grožđa i vina.

Foto:bigstockphotos.com;boule


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Kvalitet srpskog vina Oznaka geografskog porekla Snežana Bogosavljević Bošković Vinski muzej Proizvođači vina Razvoj vinarstva