Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kanabis vs. vino
  • 25.04.2018. 20:00

Legalizovanje kanabisa smanjiće potrošnju vina?

Proizvođači alkoholnih pića u SAD-u već su pronašli inovativna rešenja kako da zadrže svoje potrošače.

Foto: Pixabay/Skitterphoto
  • 177
  • 13
  • 0

Potrošači u SAD-u mogli bi se odvratiti od konzumiranja vina i to u korist legalizovane marihuane, navodi analitičar pića Boukard (Bourcard) Nesin

Marihuana je u SAD-u legalna u devet država. Kanada j planirala da je legalizuje ovo leto, a država Mičigen će verovatno legalizovati kanabis nakon glasanja u novembru. 

Sprovedena anketa 

Nesin je napomenuo da, prema anketi koja je sprovedena, 34% žena, 56% "baby boomera" (rođeni '60.-ih godina prošlog veka) i 67% onih koji zarađuju preko 50 miliona dolara, povećaće konzumaciju marihuane. Pretpostavlja se da ta populacija sada konzumira vino, piše The Drinks Business.  

Marihuana će verovatno imati prednost kod onih potrošača koji brinu za zdravlje, jer za razliku od vina, ona nema kalorija. Osim toga, 79% Amerikanaca je smatra sigurnijom od alkohola, navodi se u anketi koju su 2017. proveli Marist i Yahoo News. 

"Marihuana neće zameniti vino nakon večere. Ako jedete biftek sa krompirom, šanse su da ćete i dalje poželeti kaberne. Ipak, marihuana bi mogla da zameni pijenje vina prilikom opuštanja i uživanja u društvu. Elektronska cigareta sa marihuanom bi mogla da zameni čašu vina nakon napornog radnog dana, a kutija čokolade sa marihuanom bi mogla da zameni bocu vina, koju inače nosite prijateljima", kaže Nesin. 

Industrija pića je spremna

Međutim, industrija pića ima inovativne odgovore na porast potrošnje kanabisa. Prošlog decembra, vinarija Rebel Coast u Kaliforniji izbacila je prvo vino koje sadrži kanabis. Sadržaj alkohola u vinu zamenjen je THC-om, psihoaktivnom komponentom biljke. Takvo vino obećava zadržavanje svoje složenosti, a istovremeno privlači ljubitelje kanabisa. 

Spremna je i pivska industrija, pa je tako pokrenuta kompanija Ceria, koja proizvodi bezalkoholno pivo iz kanabisa. Njen vlasnik Kit Vila (Kieth Villa) kaže da, osim pušenja, ne postoji drugačiji društveni način konzumiranja kanabisa. Zato i proizvode pivo iz kanabisa. 


Tagovi

Legalizacija kanabisa Kanabis Vino Pivo Kieth Villa Vino sa kanabisom Pivo sa kanabisom Čokolada sa kanabisom Bourcard Nesin


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.