Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Niska cena grožđa
  • 23.10.2016. 12:00

Loš kvalitet doneo nisku cenu

Obimne padavine doprinele su smanjenju kvaliteta grožđa. Loš kvalitet uslovio je prodaju grožđa po nižoj otkupnoj ceni.

Foto: Milenković
  • 1.319
  • 444
  • 0

Velika količina padavina uticala je da kvalitet grožđa ne bude zadovoljavajući. Česte padavine izazvale su oboljenja vinove loze pa time i povećanu primenu sredstava za zaštitu bilja. Ipak, i uz primenu pesticida izostao je kvalitet plodova što je umanjilo otkupnu cenu grožđa.

Porodica Milenković iz Male Drenove u okolini Trstenika uzgaja vinovu lozu na površini 1,5 hektar. Najzastupljenija je sorta Kaberne sovinjon, a prate je Frankovka, Hamburg i Šardone. Vinograd, u čijoj nezi učestvuje cela porodica Milenković rađa već osmu godinu.

Obimne padavine donele loš kvalitet grožđa

"Berba grožđa je završena krajem septembra. Ove godine rod nije zadovoljavajućeg kvaliteta, zbog velikih padavina. Upravo zbog toga je moralo više da se tretira hemijskim sredstvima. Manji deo roda odvojen je za pravljenje vina za sopstvene potrebe, dok je većinu roda otkupilo preduzeće "Rubin" u Kruševcu", objašnjava Vesna.Sumirajući rezultate ovogodišnje proizvodnje grožđa, Vesna Milenković ističe da su nepovoljni uslovi za proizvodnju grožđa narušili kvalitet što za posledicu ima nisku otkupnu cenu.

Berba u vinogradu Milenkovića

Milenkovićeva ističe da njena porodica nije zadovoljna otkupnom cenom. "Grožđe smo prodali po ceni od 31 dinar po kilogramu i nismo zadovoljni. Ova cena je rezultat lošijeg kvaliteta grožđa. Da je kvalitet bio bolji i da smo prodali nekoj drugoj vinariji, mogli smo postići cenu i 45 dinara po kilogramu.“

Skoro svaka kuća ima vinograd

Zbog povoljnih agroekoloških uslova u ovom kraju skoro svaka kuća ima vinograd. Interesantno je pomenuti da u berbi pomažu jedni drugima, kako bi se posao što pre završio. Kako ističe Vesna Milenković, njena porodica se za ovu proizvodnju odlučila iz razloga što je poslove u poljoprivredi potrebno rasporediti tokom cele godine, a za jesenje radove najpogodnijom se učinila proizvodnja grožđa.

Osim proizvodnje grožđa, porodica Milenković se bavi proizvodnjom oraha na površini od jednog hektara, a imaju i šljivik. Uz voćarstvo na gazdinstvu Milenkovića zastupljeno je i stočarstvo, uzgoj ovaca, a plan je proširenje ove proizvodnje. Seoski turizam je još jedna od vizija koje Milenkovići hoće da ostvare. Kroz seoski turizam planiraju da plasiraju svoje proizvode, a gostima pruže užitak trsteničke regije.

Foto: Milenković


Tagovi

Grožđe Vinograd Kaberne sovinjon Hamburg Šardone Frankovka Trstenik Vesna Milenković


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".