Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lozina štitasta vaš
  • 09.06.2022. 12:00

Lozina štitasta vaš: U junu je pravi trenutak za suzbijanje

Lozina štitasta vaš ima  jednu generaciju godišnje, spljošteno i ovalno telo smeđe boje. Na kraju tela se nalazi bela voštana kesa u kojima se nalaze jaja.

Foto: Depositphotos/froxxx
  • 386
  • 45
  • 0

Na području delovanja RC Vrbas, na lokalitetu u Liparu, vizuelnim pregledom listova vinove loze, registrovano je prisustvo lozine štitaste vaši (Pulvinaria vitis) na starijim delovima čokota. Radi se o čokotima na okućnicama i ekstenzivnoj proizvodnji, kako prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Vinova loza se nalazi u fazi kraja cvetanja, do faze formiranja plodova, kada mladi plodovi počinju da rastu, a ostaci od cvetova opadaju.

Lozina štitasta vaš ima jednu generaciju godišnje, spljošteno i ovalno telo smeđe boje. Na kraju tela se nalazi bela voštana kesa u kojima se nalaze jaja. Prezimi kao larva drugog stepena u pukotinama kore, račvama grana. Larva se hrani na mladim letorastima, siše sokove, što može dovesti do prevremenog opadanja listova. Jedna ženka položi i do 4.000 jaja. Larve se hrane do drugog stepena, posle čega se povlače na mesta prezimljavanja. Veće štete, ova vaš nanosi kao vektor različitih virusa vinove loze.

Larve se hrane do drugog stepena (foto: PIS Vojvodina)

Pored vinove loze može da napadne i ružu, glog, brest, vrbu, orah. Nalazimo je i u šumama.

Kako je zaštititi?

Preporuka proizvođačima grožđa je da pregledaju biljke i da ukoliko primete štitiće, mehanički ih uklone tako što će ukloniti i koru sa drvenastog dela, a zatim primene preparate na bazi mineralnog ulja u koncentraciji dva do tri odsto. Tretiraju se samo drvenasti delove loze.

Pravi trenutak za suzbijanje tokom vegetacije je tokom juna meseca kada dolazi do piljenja i pojave larvi koje migriraju na lišće i na mladare, i u tom trenutku nisu pokrivene štitom, savetuje stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica Siniša Nedeljković. U tu svrhu se može upotrebiti preparat na bazi aktivne materije hlorpirifos. To su insekticidi sa kontaktnim, digestivnim i inhalacionim delovanjem, a ovim tretmanom ujedno radimo i zaštitu od cikada.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Lozina štitasta vaš Lipar Zaštita vinove loze Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Larva Insekticidi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva