Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija "Vinartos"
  • 15.11.2019. 18:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

"Medena duž" dušu dala za vinogradarstvo

Iako Bečej u okolini i regionu nije poznat po vinarijama i grožđu, poljoprivredno gazdinstvo Tomislava Varečke, njegova vinarija "Vinartos" i kvalitetna vina koja se tamo proizvode, govore suprotno.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 561
  • 98
  • 0

Tomislav se iz Srema 2000. godine doselio u Bečej gde je zasnovao porodicu. Pre 12 godina kupili su zemljište u Medenjači i registrovali poljoprivredno gazdinstvo. Na nešto više od dva hektara zasađeno je između 7.000 i 8.000 čokota vinove loze devet različitih sorti. Svu količinu proizvedenog grožđa prerađuju u svojoj vinariji.

"Pravimo pet vrsta vina. Najveće oduševljenje donela mi je tamjanika. Tu sortu smo sadili poslednju. Pokazalo se da su Medenjača i tamjanika idealan spoj. Osim što smo imali sreće, koristili smo znanje, iskustvo i savete i na kraju se pokazalo da je uzgoj stare pitome vrste vinove loze na "Medenoj duži" pun pogodak," objašnjava nam Tomislav Varečka, vlasnik vinarije "Vinartos".

"Medena duž" idealna za vinogradarstvo

Medenjača ili "Medena duž" je do 1950. godine bila prepuna vinograda i u to vreme su Bečejci proizvodili vino za svoje potrebe. Kako bi znali koje sorte grožđa najbolje uspevaju na ovom tlu, porodica Varečka uradila je analizu zemljišta i sve meteorološke analize. Tada su se, za početak, odlučili za standardne stone sorte hamburg, italija i afuzali.

"Posle smo krenuli sa vinskim sortama - rajnski rizling, šardone, frankovka, kaberne i merlot. To su sorte koje su poznate i prilagođene za čitavu Evropu, zato nije bilo velikog rizika. Posle smo krenuli sa eksperimentisanjem sa tamjanikom. Sada planiramo sadnju još nekih autohtonih sorti koje bi, za početak, testirali i obezbedili širinu za našu proizvodnju i izbor vina u našoj vinariji", pojašnjava Varečka.

Na nešto više od dva hektara zasađeno je između 7.000 i 8.000 čokota vinove loze devet različitih sorti

Kvalitet iznad kvantiteta

Porodica Varečka ima dugu tradiciju vinogradarstva na obroncima Fruške gore, gde i danas njegov mlađi brat ima gazdinstvo, dok je Tomislav kao diplomirani inženjer zaštite bilja i po struci u materiji. Proizvodnju zasnivaju na principu - kvalitet iznad kvantiteta.

"Deo sadnog materijala smo uzeli od sertifikovanih kalemara i firma iz Srbije, a deo smo uvezli iz Italije. Trudimo se da uzmemo vrhunski, zdrav sadni materijal jer smo svesni rizika koji može da nam prouzrokuje greška u startu. A ona se skupo plaća. Ovo nisu jednogodišnji usevi, već višegodišnji zasadi. Zato veoma vodimo računa. Minimalno koristimo pesticide, a što se tiče đubriva koristimo organska ali ne previše. Mineralna đubriva koristimo u minimalnim količinama, tek toliko da ispravimo lokalne nedostatke sa zemljištem," iskren je naš domaćin.

Vinarija Čoka neguje tradiciju dugu više od 100 godina

Boljka prolećni i zimski mrazevi

Svaka poljoprivredna proizvodnja sa sobom nosi određene rizike i probleme. Sam proces proizvodnje je uglavnom u rukama proizvođača, kaže naš sagovornik i dodaje da administracija nikom nije omiljeni deo posla.

"Niko od nas ne voli da se bavi papirima i da drži olovku u rukama, ali sve je to rešivo. Međutim, vremenski uslovi su nešto što ne može da se kontroliše. Prošle godine, kada je tokom jedne zimske noći zabeleženo minus 26 stepeni Celzijusa imali smo stoprocentnu štetu. Ne samo mi, nego sve vinarije u regionu ravne Bačke. Ipak, velika je prednost što smo locirani između redovnog toka Tise i Mrtve Tise. Stalno je prisutno strujanje vazduha, a zemlja je polupeskovita. Dani su topli, noći su hladne, što je dobro za vinovu lozu. Boljka su prolećni i zimski mrazevi. To je opasnost niske nadmorske visine", kaže naš domaćin.

Vinarija otvorena pre dve godine

Nove površine za proširenje proizvodnje

Vinariju su otvorili pre dve godine i od tada kontinuirano ulažu. Tehnološki su, kaže Tomislav, na nivou najsavremenijih vinarija. Grožđe koje oberu u Medenjači u roku od sat-dva vremena smeste u tankove gde se kontrolišu procesi prerade.

Tamo pokušavamo da rizik proizvodnje svedemo na najmanji mogući nivo. Posedujemo prohromsku opremu, prohromske sudove sa kontrolisanom temperaturom, muljače, prese, opremu za kompletno flaširanje, etiketiranje. Obezbedili smo sve što je potrebno modernoj vinariji. Imamo čak i malu degustacionu salu sa 50 sedećih mesta", ponosan je Tomislav Varečka.

Vina plasiraju u opštini Bečej i u okolini od 50 kilometara. Planiraju da obezbede nove površine na kojima bi proširili svoju proizvodnju i tako obezbedili budućnost svojoj porodici i ljudima sa kojima sarađuju.


Foto prilog


Tagovi

Tomislav varečka Bečej Medenjača Vinartos Vinogradarstvo


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.