AgroKlub.rs

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Vinogradarstvo » Mladi vinogradar odlučio da ostane na selu i uspe

Mladi vinogradar odlučio da ostane na selu i uspe

Proizvodnja vina

Mladi vinogradar odlučio da ostane na selu i uspe

Datum: 26.05.2016. 18:40 |

Kategorija:

Vinogradarstvo

Mladi vinogradar, Nemanja Arsenijević odlučio je da ostane na selu i preuzme brigu o porodičnoj vinariji.

Mladi vinogradar, Nemanja Arsenijević iz Vinče, nedaleko od Topole, još kao dete zavoleo je vinovu lozu i čitav proces proizvodnje vina. Zato ni ne čudi to što je obrazovanje nastavio u smeru poljoprivrede.

Danas on završava Poljoprivredni fakultet u Beogradu, ali istovremeno brine i o porodičnoj vinariji. Iako je porodica Arsenijević oduvek posedovala vinograde, sadnju visokokvalitetnih vinskih sorti počeli su 2004. godine, a do 2012. godine njihov vinograd prostirao se na površini 11 hektara.

Ova vinarija godišnje proizvede do 30 hiljada litara vina. Iako planovi za povećanje proizvodnje postoje, Nemanja o tome govori tek u budućem vremenu jer, kako kaže, sada treba da učvrste poziciju na tržištu, stvore sopstveni krug kupaca, pa da potom krenu u proširenje proizvodnje. Ova vinarija deo je Udruženja vinara Šumadije sa zaštićenim geografskim poreklom, a članstvo u tom udruženju donelo im je mnoge prednosti, baš kao i krajnjim kupcima.

Mladi vinogradar i vinar osvrnuo se u ovom video prilogu i na problem zaštite vinograda od grada jer su 2013. godine pretrpeli ogromnu štetu, a pre dve godine, iako su rakete bile nabavljene nije bilo dozvole za njihovo ispaljivanje, pa su opet vinogradari "platili danak". Na taj način država uvek ima izgovor, a poljoprivrednici trpe štetu.

Foto: Biljana Nenković


Vertigo production

Vertigo production
Laze Nančića 2, Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66
e-mail: vertigons@gmail.com , web: www.poljoprivrednaemisija.com

Broj pregleda članka: 2110; Uspešnost članka: 663.5

Tagovi: Vinogradarstvo, Selo, Vinarstvo, Udruženje vinara Šumadije, Nemanja Arsenijević, Mladi vinogradar, Vinarija Arsenijević

Ključne reči članka: mladi, vinogradar, odlucio, da, ostane, na, selu, i, uspe, godine, proizvodnje, vinogradar, mladi, mladi vinogradar