Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od mraza
  • 30.07.2016. 15:00

Mraz ugrozio proizvodnju vina u Francuskoj

Prolećni mraz, a potom i olujno nevreme praćeno gradom opustošili su francuske vinograde!

Foto: Freeprod/Bigstockphoto
  • 399
  • 18
  • 0

Olujno nevreme praćeno gradom, ali i prolećni mraz koji je pogodio pojedine delove zemlje, smanjiće francusku proizvodnju vina za 8% u odnosu na prošlu godinu, navodi tamošnje Ministarstvo poljoprivrede. Pad proizvodnje, kako dodaju, najvećim se delom očekuje zbog mraza, piše portal harpers.co.uk.

Očekuje se da će, u sezoni 2016, ukupno biti manje 44,1 miliona hektolitara vina i to ako se ne pojave druge vremenske (ne)prilike. Pokrajina Šampanj je najteže pogođena, a očekivani pad proizvodnje je čak 32%. Prolećni mraz je uništio 4.600 hektara vinograda, a sad se bore i protiv plesni i botritisa. Vinova loza zaostaje u razvoju skoro nedelju dana.

Bordo i Langdok-Rusijon pošteđeni većih šteta

Proizvođači iz doline Loare suočavaju se s istim problemima. Oni očekuju proizvodnju manju za 32% u odnosu na prošlu godinu. Burgonja i Božule, takođe, su stradali od mraza koji je oštetio gotovo 10.000 hektara. Očekuje se da će proizvodnja biti manja za 23%. "Šteta zbog oluja i grada u Šarantu i Burgonja-Božuleu, takođe, će smanjiti potencijal proizvodnje", rekao je ministar.

Bordo i Langdok-Rusijon zasad se dobro drže u odnosu na druge pokrajine. Proizvodnja Bordoa tek malo zaostaje u odnosu na prošlu godinu. Plesan je pod kontrolom i nisu bili pogođeni prolećnim mrazom. Delovi pokrajine Langdok-Rosijon bili su pogođeni mrazom, ali većina proizvođača je bila pošteđena.

Takođe, nije bilo većih oluja u tom području, pa se očekuje da će proizvodnja biti tek za 1% manja u odnosu na 2015. godinu.

Foto: Freeprod/Bigstockphoto


Tagovi

Francuska Vreme Voćarstvo Vinogradarstvo Bordo Prolećni mraz


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D