Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja vina
  • 22.04.2021. 18:00

Nagli pad svetske potrošnje vina - ovako loša godina ne pamti se od 2002.

Svetska potrošnja vina u 2020. pala je za tri odsto u odnosu na godinu ranije i time postigla najniži nivo još od 2002. godine. Popilo se i manje piva.

Foto: Maja Celing Celić
  • 184
  • 19
  • 0

Svetska potrošnja vina u 2020. procenjuje se na 234 miliona hektolitara što je za tri odsto manje u odnosu na godinu pre i najniži nivo od one iz 2002., saopštila je Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV) sa sedištem u Parizu.

U svom izvešću procenjuju da je ukupni izvoz iz zemalja koje proizvode vino iznosio 29,6 milijardi evra, što predstavlja pad od gotovo sedam odsto u samo godinu dana. Kao glavnog krivca prozivaju pandemiju Covid-19 zbog koje su mnoge države morale da zatvore kafiće i restorane, a i turizam koji je važan za vinski sektor, generalno je patio.

Zbog toga su prvenstveno trpela premium vina. Najveći pad potrošnje beleži Južnoafrička Republika, a on iznosi 19,4 odsto. Sledi je Kina sa 17,4 odsto.

Istovremeno, svetska proizvodnja rasla je i to za jedan odsto u odnosu na 2019. godinu dosegnuvši 260 miliona hektolitara. Ostala je stabilna i površina pod zasadima vinove loze, a za prošlu se godinu procenjuje na 7,3 miliona hektara.

"Sektor je visoko koncentrisan, stoga i rizičan. To nam pokazuje da je neophodna njegova diverzifikacija, počevši od potrošnje", izjavio je direktor OIV-a, Pau Roka. Između ostalih ciljeva, ova organizacija radi na tome da vino učini univerzalnijim potrošačkim proizvodom.

"Azija u kojoj raste potrošnja jedan je od glavnih izazova za vinski svet", zaključio je.

Pada i potrošnja piva?

Ali, nije vino jedino alkoholno piće kojem je smanjena potrošnja u doba pandemije. Kako piše AP news, u Češkoj je konzumacija ovog pića pala za pet odsto i to na najniži nivo u gotovo 60 godina. Procene pokazju da je svaki stanovnik te zemlje u prošloj godini popio 135 litara, što je sedam litara po osobi manje u odnosu na 2019.

Samo godinu pre Česi su trećinu piva, uglavnom sveže točenog popili u pivnicama, a prošle godine se taj udeo smanjio na četvrtinu. Osim toga, pala je i proizvodnja piva za 1,5 na 20,1 miliona hektolitara. Od toga je izvezeno samo pet miliona hektolitara, a pandemija je prekinula osmogodišnje razdoblje rasta.


Tagovi

Svetska potrošnja Vino Pad potrošnje Pivo Češka Potrošnja vina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.