Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 17.03.2019. 14:00

Najskuplje vino na svetu pije se iz kristalnih kašičica

Rojal Tokaji, vinarija na obroncima vinskog regiona na severoistoku Mađarske, predstavila je najskuplje vino na svetu. Boca ekskluzivnog vina Esencia, koje nazivaju i "nektar" prodavaće se za neverovatnih 40.000 dolara.

Foto: Bigstockphoto/grigorenko
  • 309
  • 42
  • 0

Prvu bocu berbe 2008. godine već je kupio neimenovani privatni kolekcionar iz Pekinga, a potražnja će, očekuju, biti vrlo visoka jer je mađarska vinarija Rojal Tokaji (Royal Tokaji), na tržište izbacila tek 18 boca Esencia (Essencia) vina, prenosi Fortune.

Za dve boce slatkog vinskog sirupa potrebno 180 kilograma grožđa

Ciljajući vinske sladokusce dubljeg džepa, visoku cenu pravdaju kroz troškove proizvodnje, ali i ograničene količine grožđa. Da bi se proizvele dve boce tog slatkog vinskog sirupa, odnosno tek 1,5 litar, potrebno je oko 180 kilograma grožđa, a svaki grozd mora biti rukom ubran. Boca ekskluzivnog vina Esencia, koje nazivaju i "nektar" prodavaće se za neverovatnih 40.000 dolara.

Sve pomenuto moglo bi biti zanimljivo i kolekcionarima vina. "2008 je priznata kao izuzetna berba, a Esencia je vrsta vina koja može stariti 100 godina ili duže", kaže Tom Hudson, direktor londonskog Far Vintnersa (Farr Vintnersa) najvećeg britanskog dobavljača dobrog vina. "Mislim da je razlog što rade ovo da imaju nešto što je u suštini jedinstveno - to je vrlo ekskluzivno, ograničeno izdanje."

Tečnost je toliko bogata da se servira u kristalnim kašičicama

Slatka vina proizvedena u mađarskom regionu Tokaji se oslanjaju na plesni botritis cinerea - ili takozvanu "plemenitu trulež" - da isuše grožđe na vinovoj lozi, a zatim ih zasuše kao grožđice i povećaju koncentraciju šećera u procesu (isti proces koji predstavlja druga slatka vina kao što su francuski Sauternes). Ovo takozvano grožđe Aszu mora biti ručno ubrano, nakon čega se njihov slatki sok dodaje u bazno vino za fermentaciju. Odatle, vinari vode razne stilove i nivoe slatkoće, proizvodeći širok spektar Aszu vina.

Visok nivo šećera u tečnosti koja dolazi iz grožđa Aszu čini veoma dugu fermentaciju koja traje do osam godina (u odnosu na samo nekoliko dana ili nedelja za većinu vina) i dostigne samo 2-4% alkohola. Nijedna berba ne proizvodi Aszu grožđe dovoljno visokog kvaliteta da bi se ovaj proces isplatio, tako da se boce vina pojavljuju samo onoliko često koliko priroda to dopušta. Kada to urade, tečnost iznutra je toliko bogata i sirupasta da se obično servira u malim dozama preko kristalnih kašičica, a ne u čašama.

Vino kraljeva koje ima lekovita svojstva 

Pre kraja 19. veka, Tokaji Aszu vina uživala su reputaciju širom Evrope kao najfinije vino koje je novac mogao kupiti. Luj XIV je to nazvao "vinom kraljeva, kraljem vina." Mnogi su verovali da ima lekovita svojstva, a Vatikan je navodno čuvao boce na Papinim noćnim ormarićima. "Tokaji su stekli slavu veoma rano", kaže Čarli Mount (Charlie Mount), generalni direktor Rojal Tokaji. "A onda je naravno došlo do tragičnog 20. veka."

Ta tragedija je počela ozbiljno nakon izbijanja Prvog svetskog rata, što je na kraju rezultiralo kolapsom Austro-Ugarske. Stvari su se pogoršale nakon Drugog svetskog rata. Standardi kvaliteta su pali, a padom gvozdene zavese 1989. godine “kralj vina” i tradicije i tehnike koje su ga proizvele bile su uglavnom istorijska fusnota.


Izvori

Fortune


Tagovi

Vino Najskuplje vino Rojal Tokaji Tom Hudson Čarli Mount Mađarska


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer