Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoravski vinogradi
  • 11.05.2023. 16:30
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Nestabilan maj neće ugroziti vinovu lozu?

Padavine i temperaturne promene u prethodnom periodu utiču na pojavu bolesti na vinovoj lozi kao što su plamenjača, pepelnica, siva trulež, pa je potrebno da vinogradari obave zaštitu loze u ovoj fazi, pre cvetanja.

Foto: Jelena Lukić
  • 760
  • 104
  • 0

Na području Pomoravskog okruga zasadi vinove loze se u zavisnosti od lokaliteta i nadmorske visine, nalaze u različitim fazama razvoja listova do početka formiranja cvasti (BBCH 13-53).

"Nestabilan april sa pojavom mraza i izmrzavanja, uticao je da sada imamo vinograde u različitim fenofazama razvoja. Tamo gde je bilo mrazeva, gde su okca stradala došlo je do aktiviranja spavajućih okaca i tu je primetan tek početak otvaranja okaca i početak porasta lastara", kaže savetodavac za vinogradarstvo i voćarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini Igor Andrejić i dodaje da imamo i vinograde koji nisu bili pogođeni mrazem tako da je tu početak faze cvetanja. 

Ekstremi bi se loše odrazili na lozu

Maj je takođe počeo sa nestabilnim vremenskim prilikama, tako da je bilo i visokih i niskih temperatura. To je malo uticalo na dužinu samih lastara, ali neće uticati previše na dalji razvoj loze.

"Sada joj ne bi godile neke jake vrućine, već normalne temperature za ovo doba godine, od 20 do 30 stepeni, sa dosta sunčanih dana. U takvim uslovima vinova loza, odnosno lastari najviše napreduju. Bilo koji ekstremi, temperature preko 35 stepeni bez padavina ili sa druge strane neke niske temperature, ispod 10 stepeni, negativno bi se odrazile na porast biljke."

U različitim fazama

Stručnjaci kažu da je ovakvo stanje u vinogradima ne samo u Pomoravskom okrugu već i u celoj Srbiji.

Ovih dana od agrotehničkih mera radi se obrada zemljišta, uništavanje korova koji je sada u intenzivnom porastu i prihranjuje se azotnim đubrivima, a kasnije sledi provlačenje loze i mere zelene rezidbe.

Podložna oboljenju

Padavine i temperaturne promene u prethodnom periodu utiču na pojavu bolesti na vinovoj lozi kao što su plamenjača, pepelnica, siva trulež, pa je potrebno da vinogradari obave zaštitu u ovoj fazi, pre cvetanja. Biljka sada ulazi u fazu kada je osetljiva na infekciju fitopatogenom gljivom prouzrokovačem pepelnice vinove loze (Uncinula necator).

Najopasnija je u fazi cvetanja kada se zaraza uvuče u cvet, a kasnije u plod i izaziva truljenje i pucanje zrelih bobica. 

Padavine i temperaturne promene u prethodnom periodu utiču na pojavu bolesti

Pepelnica može da nanese i do 80 odsto štete vinovoj lozi. Ova bolest napada zeljaste delove biljke, kao što su lišće, lastari, cvetovi i grozdovi. Posebno je opasna na grozdovima gde dovodi do pucanja bobica koje se suše i podložne su sivoj truleži. Simptomi se prvo javljaju na lišću, gde su vidljive manje ili veće pepeljaste pege. 

Lastari bivaju zaraženi dok su zeleni, posle zdrvenjavanja na njima se razvijaju mrke ili crvenkaste pege. Najveće štete pepelnica prouzrokuje na bobicama, koje mogu biti zaražene od samog zametanja pa do početka zrenja. Ako su mlade bobice zaražene one dobijaju pepeljasto zelenu boju i prekrivene su brašnastom masom konidija. Kao takve se suše i propadaju. 

Kako se boriti?

Ova zaraza suzbija se isključivo hemijskom sredstvima i to sumporom kao prvim fungicidom.

Pošto je u najavi višednevni period nestabilnog vremena sa padavinama, koje mogu stvarati povoljne uslove za infekciju prouzrokovačem crne pegavosti vinove loze (Phomopsis viticola), u cilju zaštite od navedenih patogena, proizvođačima se preporučuje primena kombinacije fungicida na bazi mankozeba i meptildinokap.

Kako se rešiti crne pegavosti vinove loze?

Na feromonskim klopkama, na lokacijama monitoringa, u prethodnom periodu, registrovana je povećana brojnost pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana), a očekuje se polaganje jaja prve generacije ove štetočine, u cilju suzbijanja preporučuje se primena nekog od insekticida na bazi cipermetrina.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Temperaturni ekstremi Bolesti vinove loze Crna pegavost Pepeljast grožđani moljac Lastari Cvasti Zelena rezidba


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.