Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi zakoni u vinarstvu
  • 05.03.2018. 16:00

Nova EU regulacija uvešće red na tržištu vina

Dva nova EU pravila pomoći će da se prate kretanja vinskih proizvoda, da se potvrdi njihovo poreklo i obeležja, kao i da se osigura potrebna provera, kako bi se sprečile i rešavale prevare, a do kraja 2020. planira se potpuni prelazak na e-sertifikate.

  • 169
  • 13
  • 0

Dva nova EU pravila pomoći će da se prate kretanja vinskih proizvoda, da se potvrdi njihovo poreklo i obeležja, kao i da se osigura potrebna provera, kako bi se sprečile i rešavale prevare. Ovi alati će se primenjivati na nivou država članica, ali uključuju značajnu prekograničnu saradnju među zemljama, piše Evropska komisija.

Takozvani "prateći dokument" jedan je od glavnih alata uvedenih novim propisima, koji će osigurati sledivost vina. Pošiljaoci vina biće obavezni da prilože prateću dokumentaciju za sve prevozne operacije, kako za potrebe putarina, tako i za proveru njihove usklađenosti s odredbama EU. Ovaj dokument se takođe može koristiti za potvrđivanje porekla, obeležja vina ili sorte vinove loze i njenog statusa zaštićene oznake izvornosti ili zaštićene oznake geografskog porekla, ako je primenjivo.

Registar moaju da vode svi koji prodaju vino

Registar koji beleži unos i povlačenje svake serije vinskih proizvoda moraju da vode pojedinci ili fime koji namenjuju vinske proizvode u komercijalne svrhe. Taj registar takođe mora da sadrži vrstu proizvedenih vina i podatke o različitim delovima procesa proizvodnje vina.

Takozvani "prateći dokument" jedan je od glavnih alata uvedenih novim propisima, koji će osigurati sledivost vina. 

Još jedna važna novost uključena u propisima je uvođenje potvrde o izvozu vina. Ovo je višenamenski sertifikat, koji se može koristiti kao potvrda o poreklu, zdravstvenom stanju i autentičnosti. Takođe će se koristiti, na primer, za deljenje specifičnih informacija o vinu, oznake, godine berbe ili sorte vinove loze. Uključivaće i referencu na prateći dokument vina.

Do kraja 2020. potpuno prebacivanje na e-sertifikate

Pomak prema e-sertifikatima propisan je i odredbama, sa ciljem prestanka pisanja ovih postupaka na papiru i potpuno prebacivanje u elektronske sisteme do kraja 2020. godine. To vredi za "prateći dokument" i izvozni sertifikat za sve države članice.

Ovi propisi poboljšavaju jasnoću i usklađenost postojećeg zakonodavstva i okupljaju u jednom zakonodavnom paketu pravila o registru vinograda, pratećim dokumentima, potvrdama o uvozu, evidencijama koje čuvaju operateri, deklaracije o proizvodnji i zalihama, kao i odobrenja za sadnju vinove loze.

Foto: Goodluz / Bigstock


Tagovi

Zakon Vinarstvo Vino Izvoz Prateći dokument Deklaracija


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!