Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita zasada
  • 16.02.2024. 14:00

O čemu voditi računa tokom i nakon rezidbe vinove loze?

Između ostalog, radi smanjenja infekcijskog potencijala u zasadu potrebno je redovno uklanjanje odumrlih i delova čokota kao i ostataka od rezidbe, ističe stručna savetnica Karmen Karlić.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 957
  • 122
  • 0

U vreme rezidbe vinove loze, ali i nakon nje, valja posebno voditi računa o nekoliko bitnih stvari. 

Kako ističe stručna savetnica Karmen Karlić, pažnju treba posvetiti mogućoj prilagođenoj rezidbi što znači manji broj i manji obim rezova, pomeranje rezova od centralne ose, izbegavati ih do baze te prilagoditi uzgojni oblik. 

Radi smanjenja infekcijskog potencijala u zasadu potrebno je redovno uklanjanje odumrlih i delova čokota kao i ostataka od rezidbe. 

Gijov uzgojni oblik: Šta kada lastar pukne pri povijanju?

Tu je i moguće odstranjivanje nekrotizovanih delova na označenim čokotima i/ili vraćanje čokota na 45 cm.

"Po mogućnosti odraditi sa vremenskom distancom, nakon završene rezidbe, a pre vezivanja", savetuje Karlićeva. 

Dodaje da se u zasadima nakon rezidbe preporučuje primena biološkog fungicida na osnovi Trichoderma atroviride soj SC1 za prevenciju ESCE (Phaeomoniella chlamydospora), Eutipoze (Eutypa lata) i Petrijeve bolesti (Phaeoacremonium aleophilum).

Primenjuje se na mestima reza u razdoblju mirovanja vinove loze u danima sa temperaturom iznad 10°C i relativnoj vlažnosti vazduha većoj od 70 odsto te da u danima nakon primene (48 h) nema opasnosti od mraza ili kiše. 

Savetnica ističe i da je pre primene sredstva za zaštitu bilja obavezno pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu i pridržavati se svih navedenih smernica, ograničenja, upozorenja kao i mera zaštite zdravlja i životne sredine. 


Tagovi

Rezidba Rezidba vinove loze Kako Zaštita Karmen Karlić


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!