Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orezivanje vinove loze
  • 07.04.2016. 18:30

Orezivanje vinograda na jugu Srbije

U kratkom video prilogu pogledajte primer ispravnog orezivanja vinove loze. Šta treba odrezati, a šta ostaviti?

  • 1.325
  • 25
  • 0

Razne bolesti vinove loze, nezaintersovanost proizvođača zbog cene i uslova otkupa grožđa, ali i neadekvatna agrarna politika iskrčili su hektare vinograda u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu.

Novi vinogradi nisu podizani, ali su neki vinogradari poslednjih godina ipak našli interes u vinogradarskoj proizvodnji i odlučili da joj vrate staru slavu. Dušan Janjić jedan je od njih. Njega je struka, ali i ljubav prema vinovoj lozi navela da pre četiri godine podigne zasad koji u ovom slučaju služi kao primer na kome stručnjak Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Leskovac, Aleksandar Mitić pokazuje kako ispravno uraditi orezivanje karaketristično za gijov jednogubi uzgojni oblik čokota.

Luk koji će doneti prinos, ostavlja se na 10-12 okaca, dok se kondir ostavlja na dva okca. Luk ide preko druge žice i tako pravi jedan polukrug koji je bitan za pokretanje svih okaca, od prvog do zadnjeg na presečnom lastaru.

Još je važno spomenuti da veliki vinogradari sa orezivanjem počinju već u januaru, dok tradicionalno, orezivanje vinograda počinje na Svetog Trifuna. S druge strane, oni koji imaju manje površine pod vinogradima sa orezivanjem kreću ovih dana.

U kratkom video prilogu pogledajte primer ispravnog orezivanja vinove loze. Šta treba odrezati, a šta ostaviti?


Tagovi

Rezidba vinove loze Aleksandar Mikić Ispravna rezidba PSSS leskovac Dušan Janjić Vinogradi Jablanički okrug Pčinjski okrug Čokot Gijov jednogubi uzgoji oblik


Partner