AgroKlub.rs

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Vinogradarstvo » Orezivanje vinograda na jugu Srbije

Orezivanje vinograda na jugu Srbije

Orezivanje vinove loze

Orezivanje vinograda na jugu Srbije

Datum: 07.04.2016. 18:30 |

Kategorija:

Vinogradarstvo

U kratkom video prilogu pogledajte primer ispravnog orezivanja vinove loze. Šta treba odrezati, a šta ostaviti?

Razne bolesti vinove loze, nezaintersovanost proizvođača zbog cene i uslova otkupa grožđa, ali i neadekvatna agrarna politika iskrčili su hektare vinograda u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu.

Novi vinogradi nisu podizani, ali su neki vinogradari poslednjih godina ipak našli interes u vinogradarskoj proizvodnji i odlučili da joj vrate staru slavu. Dušan Janjić jedan je od njih. Njega je struka, ali i ljubav prema vinovoj lozi navela da pre četiri godine podigne zasad koji u ovom slučaju služi kao primer na kome stručnjak Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Leskovac, Aleksandar Mitić pokazuje kako ispravno uraditi orezivanje karaketristično za gijov jednogubi uzgojni oblik čokota.

Luk koji će doneti prinos, ostavlja se na 10-12 okaca, dok se kondir ostavlja na dva okca. Luk ide preko druge žice i tako pravi jedan polukrug koji je bitan za pokretanje svih okaca, od prvog do zadnjeg na presečnom lastaru.

Još je važno spomenuti da veliki vinogradari sa orezivanjem počinju već u januaru, dok tradicionalno, orezivanje vinograda počinje na Svetog Trifuna. S druge strane, oni koji imaju manje površine pod vinogradima sa orezivanjem kreću ovih dana.

U kratkom video prilogu pogledajte primer ispravnog orezivanja vinove loze. Šta treba odrezati, a šta ostaviti?


Vertigo production

Vertigo production
Laze Nančića 2, Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66
e-mail: vertigons@gmail.com , web: www.poljoprivrednaemisija.com

Broj pregleda članka: 471; Uspešnost članka: 55.55

Tagovi: Čokot, Vinogradi, Pčinjski okrug, Rezidba vinove loze, PSSS Leskovac, Aleksandar Mikić, Ispravna rezidba, Dušan Janjić, Jablanički okrug, Gijov jednogubi uzgoji oblik

Ključne reči članka: orezivanje, vinograda, na, jugu, srbije, vinograda, orezivanje