Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino u 2018.
  • 10.02.2018. 16:30

Plastična i kartonska ambalaža vina za produženje svežine

Sve je jači trend točenja vina u alternativnu ambalažu, koja zadržava njegovu svežinu, praktična je, a i cene su pristupačnije.

  • 315
  • 9
  • 0

Kada govorimo o vinima u 2018. godini, prvenstveno se mogu očekivati više cene jer, prošla godina nikako nije bila naklonjena vinogradima. Setimo se samo prošlogodišnjeg mraza i grada, pa suše, koji su poharali vinograde u celoj Evropi ili požara koji su letos zahvatili Kaliforniju. Požara je bilo i u Čileu i drugde u Južnoj Americi.  Ipak, nije sve tako crno.

Potražnja za rozeom

Rendal Mari (Randall Murray), kolumnista The Timesa tvrdi da će ove godine i dalje rasti potražnja za roze vinima. Taj trend traje već četiri godine, a traže se suva roze vina iz svih delova sveta - Gruzije, Španije, Francuske, Italije, Argentine, Čilea. Roze vina najbolje se slažu sa laganim jelima, a Rendal ih naziva i vinom piknika. 

Alternativna ambalaža

Najzanimljivije je to što bi se u 2018. godini mogla dogoditi prava revolucija kada se govori o ambalaži vina. Pre deset godina, kada biste poželeli da kupite vino, ono je bilo uglavnom u bocama. Danas ga možete kupiti u kanisteru, tetrapaku, bag boxu ili kao malu bočicu od dva decilitra. 

"Bag in box" ambalaža čuva kvalitet

Pitate se, šta je sa kvalitetom? Mari tvrdi da se kvalitet alternativne ambalaže za vina poboljšava svake godine. Kaže da su pojedina vina u kutijama, na primer, i dalje bolja, čak i pristupačnija od prosečnih stonih vina, koja možemo da kupimo u boci. 

"Približavamo se vremenu kada će ljudi koji proizvode kvalitetna vina u bocama započeti da stavljaju isto vino u kutije, limenke i tako dalje. Neki australijski proizvođači to već i rade. Primarna razlika će biti u ceni", piše Mari i pita čitaoce:  "Volite srednji raspon kvaliteta italijanskog Chiantija za 12 do 14 dolara po boci. Ne bi li bilo lepo ako biste mogli da kupite kutiju od tri litre (što odgovara količini četiri buteljke) za, recimo, od 30 do 35 dolara? Odgovor na to je Da!"

Produženje svežine vina

Ipak, nije tu samo cena u pitanju. Muri tvrdi da će kutija ili kanister vino duže zadržati svežim od vina koje ostane u otvorenoj boci. Vino u kutiji može ostati sveže četiri do šest nedelja nakon što ga otvorite. Osim toga, u frižider je lakše spremiti jednu takvu kutiju, nego četiri boce. Ovakav način skladištenja posebno je interesantan za skladištenje u restoranima. 

"Tu je i ekološki aspekt. Kanisteri i kutije potpuno se mogu reciklirati i stvoriti manje uticaja na životnu sredinu od proizvodnje i zbrinjavanja staklenih bočica", Marijeva je teorija. 

Foto: jill111 / Pixabay


Tagovi

Vino u 2018. Vino Ambalaža Kanister Alterntivna ambalaža Rose Randall Murray The Times


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.