AgroKlub.rs

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Vinogradarstvo » Podrška vinogradarstvu i vinarstvu Srbije

Podrška vinogradarstvu i vinarstvu Srbije

Privredna komora Srbije

Podrška vinogradarstvu i vinarstvu Srbije

Datum: 14.06.2016. 09:00

Kategorija:

Vinogradarstvo

Iz Privredne komore Srbije poručuju da će nizom aktivnosti da nastave da podržavaju razvoj vinarstva i vinogradarstva u Srbiji, kao i jačanje izvoznog potencijala i promociju domaćih vinarija na međunarodnom tržištu.

Iz Privredne komore Srbije poručuju da će nizom aktivnosti da nastave da podržavaju razvoj vinarstva i vinogradarstva u Srbiji, kao i jačanje izvoznog potencijala i promociju domaćih vinarija na međunarodnom tržištu, poručio je Miroljub Aleksić, potpredsednik Privredne komore Srbije na 3. Festivalu šumadijskih vina, održanom proteklog vikenda.

Očekuje se usvajanje novog zakona o vinu

Potpredsednik PKS je u Topoli naglasio da se u Srbiji oko 80.000 domaćinstava bavi vinogradarstvom i da ima 235 vinarija, od kojih oko dve stotine proizvodi vina sa geografskim poreklom. Aleksić je najavio da se u septembru očekuje usvajanje novog zakona o vinu koji će omogućiti harmonizaciju za evropskim standardima i propisima, kada je u pitanju proizvodnja, tretman vina i standardi i kontrola kvaliteta.

"Privredna komora Srbije u okviru aktivnosti podrške i promocije razvoja vinogradarstva i vinarstva, nastojaće da podstakne proizvodnju, nabavku opreme i mehanizacije. Jedan od naših zadataka je da u narednom periodu srpskim proizvođačima obezbedimo veću dostupnost sredstava iz evropskih i drugih fondova za neophodna ulaganja u razvoj", istakao je potpredsednik PKS.

Treba da se povećaju površine pod vinogradima

Takođe je ukazao da je u Srbiji u poređenju sa posleratnim periodom, 1945. godinom, tek trećina zemljišta pod vinovom lozom. Cilj nam je da se povećaju površine pod vinogradima i proizvodnja vina - posebno onih sa oznakom geografskog porekla, unapredi kvalitet, dizajn i promocija naših proizvoda, poveća prepoznatljivost i prodaja srpskih vina na međunarodnom tržištu, u čemu komora posebno može da pomogne. Privredna komora Srbije pokrenuće inicijativu da se predvide sredstva za promociju srpskih vina i vinarstva na međunarodnim sajmovima, na kojima učestvuju najveći proizvođači iz čitavog sveta. Izvoz vina iz Srbije vredan je oko 20 miliona dolara, a uvoz dvostruko više i neophodno je iskoristiti potencijal Šumadije, Vojvodine, Kosova i Metohije i drugih regiona, poznatih po proizvodnji kvalitetnih vina kako bi se izvoz povećao.

Vinarstvo predstavlja veliki turistički potencijal

Srpsko vinogradarstvo i vinarstvo je odlična baza za razvoj vinskog turizma u Srbiji, Šumadija predstavlja veliki turistički potencijal i neophodno je iskoristiti tu sinergiju za unapređenje privrednog rasta.

Manifestaciju u Topoli, održanu 11. i 12. juna na platou ispred kraljevog podruma i u šumadijskim vinarijama, treću godinu za redom organizovalo je Udruženje vinara Šumadije, sa ciljem promocije vina i vinogradarstva tog kraja. U okviru dvodnevnog festivala, na kojem je učestvovalo 12 vinarija, organizovan je Dan otvorenih vrata vinara Šumadije, kao i prateći muzički i likovni program i predavanje međunarodnog specijaliste za vino Darela žozefa. Broj posetilaca festivala udvostručen je u odnosu na prošlu godinu.

Foto:bigstockphotos.com;Radist

Broj pregleda članka: 550; Uspešnost članka: 50.5

Tagovi: Privredna komora Srbije, Vinarije, Zakon o vinu, Festival šumadijskih vina, Miroljub Aleksić, Kraljevski podrum

Ključne reči članka: podrska, vinogradarstvu, i, vinarstvu, srbije, srbije, srbiji, komora, potencijal, šumadije, potpredsednik, vinarija, vinogradarstva, razvoj, vinarstva, veliki turistički potencijal, predstavlja veliki turistički, privredna komora srbije, usvajanje novog zakona, privredne komore srbije