Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 26.08.2017. 08:30

Pomoravlje: Vrhunska vina i ove godine

Visoke temperature nisu nanele veliku štetu vinovoj lozi u Pomoravlju, pa iako će prinos biti nešto manji, kvalitet grožđa neće biti narušen.

Foto: sigstein / Pixabay
  • 534
  • 60
  • 0

Vreli dani i suša u Pomoravskom okrugu uticali su na to da neke sorte grožđa već imaju 20% šećera u širi, što znači da će berba biti ranije nego inače. Očekuje se vrhunski kvalitet vina, jer vremenski uslovi nisu naštetili vinovoj lozi.

"Korenov sistem je dubok, pa joj nije nedostajala vlaga, a smanjeni prinosi se očekuju jedino kod mlađih zasada, jer je biljka počela da se bori, pa su se sokovi iz bobica vraćali u koren, kako bi loza mogla da preživi", rekao je za Novosti Dejan Jocić iz Poljoprivredne stručne službe iz Jagodine.

Više štete od izmrzavanja

Prinosi će biti mani za oko 15%, odnosno umesto vagona po hektaru, braće se oko osam tona. Veće štete naneo je aprilski mraz, posebno tamo gde nisu obavljene sve agrotehničke mere.

"To se odnosi na površine koje se nalaze na manjoj nadmorskoj visini, dok u višim predelima nije bilo tolikog izmrzavanja, jer su imali bolje provetravanje i strujanje vazduha. Procenat izmrzavanja je zavisio i od sorte grožđa, s obzirom na to da su pojedine osetljivije na niske temperature", objašnjava Jocić.

U Pomoravskom okrugu pod vinogradima se nalazi oko 3.500 hektara. Trećina je u Levču, dok je u jagodinskoj opštini 25% od ukupne površine.

Foto: sigstein / Pixabay


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Berba grožđa Vinograd Vino Jagodina Dejan Jocić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.