Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Feno faze
  • 29.08.2019. 14:00

Pratite stanje grožđa, ono je najbolji pokazatelj vremena berbe

U kojoj fazi ima najviše šećera i kada je najbolje vreme za berbu, kao i kako vremenski uslovi utiču na sve ovo, za Agroklub otkrio je diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Danko Petrović, savetodavac u PSSS Kragujevac. 

Foto: Depositphoto/dario.racane
  • 796
  • 77
  • 0

Jedan od osnovnih znakova nastupanja faze sazrevanja kod grožđa je promena boje na pokožici pa se zato često i naziva faza šarka.

Pored promene boje na pokožici, dolazi i do niza drugih promena koje karakterišu ovu fazu - bobica omekšava, a u njoj se naglo povećava sadržaj šećera dok se sadržaj kiselina smanjuje. Na pokožici, zajedno sa gubitkom hlorofila i prelaskom u boju karakterističnu za sortu, formira se voštana prevlaka ili pepeljak. Takođe, formiraju se i specifične mirisne materije koje su karakteristične za svaku sortu.

Šta uraditi kada je čokot u stanju šoka?

U kojoj fazi ima najviše šećera i kada je najbolje vreme za berbu, za Agroklub otkrio je diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Danko Petrović, savetodavac u PSSS Kragujevac. 

Šta nosi sa sobom faza šarka?

Feno faza šarka ili početak zrenja grožđa karakteristična je pre svega po nizu promena na bobici spolja kao i u promeni hemijskog sadržaja unutrašnjosti. Pre svega, boja bobice počinje da se menja u skladu sa sortnim osobinama. "Kod belih sorti postaje svetla čak prozirna usled gubitka hlorofila, a osunčane bobice dobijaju svetlo žutu boju. Obojene sorte dobijaju svetlo roze boju bobica u prvim fazama zrenja pa sve do tamno plave boje u punoj zrelosti. Na pokožici bobice formira se pepeljak i počinje sinteza specifičnih aromatičnih materija. Sama bobica postaje meka", kaže Petrović.

Hemijski sastav unutrašnjosti bobice menja se, odnosno, povećava se sadržaj ugljenih hidrata a smanjuje se sadržaj kiselina. Fiziološka zrelost grožđa nastaje kada se vrednosti šećera i kiselina ustale to jest ne menjaju se posle više uzastopnih merenja. Kako kaže Petrović, ovo se odnosi na period od tri do pet dana, a odnos fruktoze i glukoze trebalo bi da bude 1 : 1. Istovremno je i semenka dobila tamnu boju i fiziološki je zrela.

Od čega zavisi vreme berbe ?

U zavisnosti od namene grožđa, berba se obavlja u različitim vremenskim periodima. Stone sorte obično se beru na tzv. probirni način i to znatno pre fiziološke zrelosti. "Vinske sorte uobičajeno se beru u fazi pune fiziološke zrelosti, ali to nije pravilo često u zavisnosti od planiranog kvaliteta i vrste vina koja se želi dobiti. Ako se planira proizvodnja vina tipa suvarka ili čak tzv. ledeno vino, berba se obavlja znatno nakon fiziološke zrelosti kada procenat šećera u bobici znatno poraste usled gubitka vode ili čak kada se grožđe na čokotu zaledi", objašnjava savetodavac.

Kako se pripremiti za početak sezone berbe grožđa i proizvodnje vina?

Ponekad se berba vinskih sorti obavlja i pre pune fiziološke zrelosti, ukoliko želite da dobijete lakša vina sa većim sadržajem kiselina. Najbolji trenutak za berbu je kada nastupi faza pune fiziološke zrelosti.

A kako vreme utiče na ove procese?

Vremenski uslovi mogu značajno uticati na feno fazu sazrevanja grožđa. Za naše agroklimatske prilike, obično je period od avgusta, čitav septembar pa i oktobar, suv i topao što pogoduje sazrevanju grožđa. Ukoliko u ovom periodu bude dužih kišnih perioda, feno faza sazrevanja grožđa produžava se usled priliva vode u bobicu a samim tim i smanjenja procenta šećera pa se berba odlaže. Nepovoljni vremenski uslovi mogu da utiču na pojavu sive truleži grožđa koja može izazvati velike štete ukoliko nije izvršena pravilna zaštita. 

Feno faza sazrevanja grožđa traje od 20 do 60 dana i direktno je vezana sa sortnim osobinama i agro klimatskim uslovima, poručuje Petrović. 


Tagovi

Faze sazrevanja Sadržaj šećera Danko Petrović Faza šarka Pepeljak Stone sorte grožđa Siva trulež grožđa


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D