• Berba grožđa
  • 11.08.2019. 16:00

Kako se pripremiti za početak sezone berbe grožđa i proizvodnje vina?

Pre početka berbe neophodno je pripremiti podrumske prostorije i opremu za preradu grožđa, tu se pre svega misli na njihovu higijenu i čistoću.

Foto: Pixabay/Tobems
  • 225
  • 28
  • 0

Približava se sezona berbe grožđa i proizvodnje vina pa će vinogradari i vinari uskoro da vide rezultate svog ovogodišnjeg rada. Pre početka berbe neophodno je pripremiti podrumske prostorije i opremu za preradu grožđa, tu se pre svega misli na njihovu higijenu i čistoću.

Čišćenje i pranje vrši se sa kristalnom sodom koja se upotrebljava za čišćenje i pranje drvene, staklene, inoks, keramičke ambalaže i površina. Priprema se tri kilograma sode na 100 litara vode, potrebno je napuniti bačvu do 2/3 zapremine, a posle pola sata bačvu napuniti sa rastvorom sode do vrha i tako je ostaviti nekoliko sati, zatim je potrebno bačvu temeljno isprati vodom, savetuje Igor Tomašević iz PSSRS.

Pripremite podrumske prostorije

Nakon pripreme opreme i bačvi, potrebno je pripremiti i podrumske prostorije. Neposredno pre berbe (dve do tri nedelje) potrebno je podrum detaljno očistiti i zidove okrečiti. Moderne vinarije poseduju podrume sa keramičkim pločicama pa se pranje, čišćenje i dezinfekcija lakše obavlja. Sa druge strane, brojni vinogradari kao podrume koriste neke pomoćne prostorije, za krečenje zidova takvih prostorija može da se koristi krečno mleko, koje se priprema tako što se u 10 litara vode stavi kilogram živog kreča i 200 grama sumpora u prahu. Kada se zidovi osuše, preporučuje se prskanje 5% rastvorom plavog kamena (sprečava se razvoj plesni). Nekoliko dana pre prerade grožđa podrum treba dezinfikovati paljenjem sumpornih traka, nakon sedam do osam sati podrum se provetri. Tretiranje podruma sumporom, uništavaju se i vinske mušice.

Kako suzbijati pepeljastog grožđanog moljca?

Berba grožđa obavlja se kada grožđe dostigne svoju tehnološku zrelost, onda kada njegov sastav i ogranoleptičke osobine najviše odgovaraju njegovoj nameni odnosno tehnološkoj upotrebi. Od sastojaka grožđa posebno su značajni količina šećera i kiselina u njemu, berba se obavlja kada se nakon dva uzastopna merenja, šećeri više ne povećavaju, a kiseline ne smanjuju.

Kako utvrditi zrelost grožđa?

Za utvrđivanje zrelosti grožđa mogu da posluže tri metode:

  • organoleptička;
  • fizička;
  • hemijska;

Organoleptička metoda utvrđivanja zrelosti grožđa određuje se prema spoljašnjem izgledu i ukusu grožđa. Pokazatelji su da se bobice lakše odvajaju od peteljke, semenka je tamno smeđe boje, providna pokožica belih sorti, boja bobica i ukus grožđa su karakteristični za sortu. Za ovu metodu možemo reći da je više orijentaciona, ona se nadopunjuje pouzdanijim fizičkim i hemijskim metodama.

Fizičke metode koriste se za brzo određivanje šećera u grožđu, upotrebljavaju se uglavnom refraktometri i širomeri. Širomeri služe za merenje gustine grožđanog soka (šire), odnosno njegove specifične težine, a sa refraktometrom na terenu odnosno u vinogradu vrši se određivanje procenta sadržaja šećera.

Značaj zaperaka vinove loze i kako ih pravilno ukloniti

Hemijske metode koriste se za određivanje količina šećera i kiselina u grožđanom soku (širi). Hemijskim postupkom veoma precizno određuje se sadržaj šećera u grožđanom soku. Ovaj postupak zahteva laboratorijske uslove i tehniku i ovaj postupak predstavlja jedini način za određivanje procenta ukupnih kiselina u grožđanom soku.

Nakon berbe ne čekati sa preradom

Berba grožđa obavlja se po suvom vremenu i nisu poželjne visoke temperature, najbolje je da berba počne ujutru čim prestane rosa, a čim temperatura poraste, berba se prekida, najčešće oko podne i nastavlja se posle podne sve dok uslovi dozvoljavaju da se ona normalno izvodi. Po završetku berbe, grožđe se transportuje do podruma gde se obavlja prerada. Od početka berbe do početka prerade grožđa treba da protekne što manje vremena, a optimalno je od dva do četiri sata, savetuju stručnjaci.


Tagovi

Priprema podruma Berba grožđa Proizvodnja vina Kristalna soda Krečenje zidova Pranje bačvi