• Folijarna prihrana
  • 16.06.2017. 16:00

Prihrana vinove loze preko lista

Folijarna prihrana vinove loze obavlja se tečnim đubrivima, koja u sebi, pre svega, sadrže bor, gvožđe i magnezijum. Prvo tretiranje obavlja se pre cvetanja, dok se tokom vegetacije obavlja prema potrebi - od dva do četiri puta.

Foto: Vedran Stapić
  • 4.995
  • 350
  • 0

Folijarna prihrana vinove loze omogućava da se pomoću malih količina hraniva održava ishranjenost vinograda. To se posebno odnosi na sušne periode.

Svakako, ona ne bi trebalo da bude jedini način đubrenja, jer je osnovna ishrana preko korena.

Tečna folijarna đubriva

Prihrana preko lista obavlja se tečnim đubrivima, koja sadrže miko i makro elemente. Najbitniji su magnezijum, bor i gvožđe. Potrebno je voditi računa koji element je potreban u kojoj fenofazi razvoja.

Bor je važan pre cvetanja, jer utiče na bolju oplodnju, povećava klijavost i vitalnost polenovih zrnaca. Gvožđe se primenjuje kada je loza posađena na zemljištu sa većim sadržajem karbonata. Listovi tada žute i pojavljuje se hloroza. U tu svrhu korsiti se i magnezijum, posebno na peskovitim područjima.

Kada se primenjuju folijarna đubriva

Prvo tretiranje obavlja se pre cvetanja, dok se tokom vegetacije obavlja prema potrebi - od dva do četiri puta. Kada su dani topli, tretiranje se obavlja rano ujutro ili kasno popodne.

Rastvor mora da bude neutralne reakcije, kako se ne bi pojavile ožegotine na listu.

Foto: Vedran Stapić


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Folijarna prihrana Vinova loza Gvožđe Magnezijum Bor


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.