Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Počela berba grožđa
  • 10.09.2015. 17:00

Prinosi u vinogradima prosečni, plasman siguran

Na području Jagodine berba grožđa je počela ranije nego što je uobičajeno, a uz dobar kvalitet očekuju se prošečni prinosi od osam do 10 tona po hektaru, kao i cena od oko pola evra za kilogram.

  • 1.603
  • 5
  • 0

Na području Jagodine berba grožđa je počela ranije nego što je uobičajeno, a uz dobar kvalitet očekuju se prosečni prinosi od osam do 10 tona po hektaru, kao i cena od oko pola evra za kilogram.

Stručnjak u Poljoprivrednoj službi u Jagodini, Dejan Jocić, kaže da je berba grožđa počela nešto ranije nego što se očekivalo zbog visokih temperatura u julu i avgustu.

Očekuju se vrhunska vina

"Grožđe je zdravo i kvalietno, sa visokom količinom šećera, zahvaljujući sunčanim danima. U julu i avgustu, nije bilo padavina i imaćemo kvalitetna i vrhunska vina", objasnio je Jocić i dodao da se prinos od osam do 10 tona po hektaru, očekuje zavisno od sorte i primenjenih agrotehničkih mera.

Plasman siguran, cena od 40 do 50 evrocenti po kilogramu

Što se tiče otkupa, podsetio je i da je poslednjih godina izgrađeno i nekoliko savremenih vinarija, pre svega u Jagodini, od kojih su neke u samim vinogradima. Privatne vinarije potražuju velike količine grožđa pa je plasman siguran, a cena se kreće od 40 do 50 evrocenti za kilogram u zavisnosti od sorte.

I na plantažama Jagodinske vinarije 1892, koja raspolaže sa 62 hektara vinograda, berba grožđa je u punom jeku. Grožđe je zdravo, izuzetnog kvaliteta i sa velikim procentom šećera, a izjavio je upravnik Ivan Kovačević, koji se vinogradarstvom bavi 40 godina.

Prinosima zadovoljni i u Jagodinskoj vinariji

"Počeli smo berbu 2. septembra, obrali smo sorte game, bojadiser i burgundac, a poslednjih 15 do 20 godina nije zabeležen ovako veliki procenat šećera u grožđu", rekao je Kovačević. Nastavljaju sa berbom frankovke, merloa, kabarne sovinjona i očekuju prinos oko 300 tona, odnosno u proseku oko pet tona po hektaru. Obzirom da je vinograd proređen, negde 50 odsto i više, ovim su prinosima u vinariji zadovoljni. U berbi su angažovani sezonski radnici, a berači rade osam sati i dnevno zarađuju od 1.200 do 1.500 dinara.

Jagodinska vinarija 1892 je ove vinograde preuzela pre četiri godine od Jagodinskih podruma koji su radili u sastavu Navipa. Novi vlasnici Ljubiša Milosavljević i Dušan Stojanović firmi su dali ime po osnivanju (1892. godine) Jagodinskih podruma. Kako kažu, vinograde su zatekli u zapuštenom stanju i bilo je potrebno uložiti velika sredstva u njihovo uređenje. "Nova vinarija izgrađena je u samom vinogradu, kapaciteta je 400.000 litara vina, sa najmodernijom opremom firme "Bućer" iz Francuske", istako je Stojanović.

U Pomoravskom orugu, koga čine Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, pod vinovom lozom je oko 3.500 hektara vinograda, od čega su najveće površine na području Rekovca i Jagodine.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Berba grožđa Cena Plasman Vinarija Jagodina Dejan Jocić Berači Ivan Kovačević Sezonski radnici Ljubiša Milosavljević Dušan Stojanović Vrhunska vina Game Bojadiser Burgundac Kabarne sovinjon Frankovka Merlo