Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Počela berba grožđa
  • 10.09.2015. 17:00

Prinosi u vinogradima prosečni, plasman siguran

Na području Jagodine berba grožđa je počela ranije nego što je uobičajeno, a uz dobar kvalitet očekuju se prošečni prinosi od osam do 10 tona po hektaru, kao i cena od oko pola evra za kilogram.

  • 1.487
  • 5
  • 0

Na području Jagodine berba grožđa je počela ranije nego što je uobičajeno, a uz dobar kvalitet očekuju se prosečni prinosi od osam do 10 tona po hektaru, kao i cena od oko pola evra za kilogram.

Stručnjak u Poljoprivrednoj službi u Jagodini, Dejan Jocić, kaže da je berba grožđa počela nešto ranije nego što se očekivalo zbog visokih temperatura u julu i avgustu.

Očekuju se vrhunska vina

"Grožđe je zdravo i kvalietno, sa visokom količinom šećera, zahvaljujući sunčanim danima. U julu i avgustu, nije bilo padavina i imaćemo kvalitetna i vrhunska vina", objasnio je Jocić i dodao da se prinos od osam do 10 tona po hektaru, očekuje zavisno od sorte i primenjenih agrotehničkih mera.

Plasman siguran, cena od 40 do 50 evrocenti po kilogramu

Što se tiče otkupa, podsetio je i da je poslednjih godina izgrađeno i nekoliko savremenih vinarija, pre svega u Jagodini, od kojih su neke u samim vinogradima. Privatne vinarije potražuju velike količine grožđa pa je plasman siguran, a cena se kreće od 40 do 50 evrocenti za kilogram u zavisnosti od sorte.

I na plantažama Jagodinske vinarije 1892, koja raspolaže sa 62 hektara vinograda, berba grožđa je u punom jeku. Grožđe je zdravo, izuzetnog kvaliteta i sa velikim procentom šećera, a izjavio je upravnik Ivan Kovačević, koji se vinogradarstvom bavi 40 godina.

Prinosima zadovoljni i u Jagodinskoj vinariji

"Počeli smo berbu 2. septembra, obrali smo sorte game, bojadiser i burgundac, a poslednjih 15 do 20 godina nije zabeležen ovako veliki procenat šećera u grožđu", rekao je Kovačević. Nastavljaju sa berbom frankovke, merloa, kabarne sovinjona i očekuju prinos oko 300 tona, odnosno u proseku oko pet tona po hektaru. Obzirom da je vinograd proređen, negde 50 odsto i više, ovim su prinosima u vinariji zadovoljni. U berbi su angažovani sezonski radnici, a berači rade osam sati i dnevno zarađuju od 1.200 do 1.500 dinara.

Jagodinska vinarija 1892 je ove vinograde preuzela pre četiri godine od Jagodinskih podruma koji su radili u sastavu Navipa. Novi vlasnici Ljubiša Milosavljević i Dušan Stojanović firmi su dali ime po osnivanju (1892. godine) Jagodinskih podruma. Kako kažu, vinograde su zatekli u zapuštenom stanju i bilo je potrebno uložiti velika sredstva u njihovo uređenje. "Nova vinarija izgrađena je u samom vinogradu, kapaciteta je 400.000 litara vina, sa najmodernijom opremom firme "Bućer" iz Francuske", istako je Stojanović.

U Pomoravskom orugu, koga čine Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, pod vinovom lozom je oko 3.500 hektara vinograda, od čega su najveće površine na području Rekovca i Jagodine.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Berba grožđa Cena Plasman Vinarija Jagodina Dejan Jocić Berači Ivan Kovačević Sezonski radnici Ljubiša Milosavljević Dušan Stojanović Vrhunska vina Game Bojadiser Burgundac Kabarne sovinjon Frankovka Merlo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!